Žores Alferov: Internet ne smije biti dostupan svima, uništava moral i psihu

Žores Alferov: Internet ne smije biti dostupan svima, uništava moral i psihu

Ruski Nobelovac Žores Alferov (Zhores Alferov) apeluje da se mora ograničiti pristup internetu što neprestani pristup informacijama oštećuje moralne norme i mentalno zdravlje ljudi.

- Internet mora imati granice i ne smije biti dostupan svima - rekao je Alferov za „Rossiiskaya Gazeta“ i dodao da nedostatak kontrole i restrikcija na internetu mogu uticati na ljudsko ponašanje i "oštetiti" javno-prihvaćen moral.

Njegova izjava je reakcija na istraživanje koje pokazuje da dvije trećine odraslih Rusa ima nalog na društvenoj mreži, a polovina populacije svakodnevno ažurira svoj nalog. Najpopularnija mreža u Rusiji je Vkontakte i Odnoklassniki. Instagram se nalazi na trećem mjestu.

U istom intervju kaže da ne očekuje sukob ljudske i vještačke inteligencije, ali ističe da je pogrešno u potpunosti vjerovati mašini, prenosi b92.

Inače, Alferov je svjetski priznat fizičar, član Ruske Akademije nauka i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 2000. godine. Takođe je član Dume u kojoj predstavlja najveću opozicionu Komunističku partiju.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH