DRUŠTVENE MREŽE

WhatsApp u Evropi neće dijeliti podatke korisnika s Facebooka, za sada

b92

16.3.2018

Iz kompanije WhatsApp nedavno je saopćeno da se podaci korisnika neće dijeliti s Facebookom kako bi se ispoštovao Zakon o zaštiti podataka na području Evrope.

Tome je prethodilo pokretanje istrage u Velikoj Britaniji u cilju utvrđivanja da li je legalno da WhatsApp dijeli podatke svojih korisnika s kompanijom Facebook, a da ne dođe do kršenja zakona u Velikoj Britaniji. Istraga je utvrdila da ova aplikacija ne smije svoje podatke proslijeđivati drugim kompanijama.

Nakon Velike Britanije Francuska je zatražila od obje kompanije da se u roku od mjesec dana prestane s dijeljenjem informacija. Međutim, kako bi novi evropski Zakon o zaštiti podataka na snagu trebao stupiti u maju, odnosit će se na cijelu Evropsku uniju.

WhatsApp trenutno radi na ažuriranju svojih pravila o zaštiti podataka. Tek nakon donošenja novog zakona, kompanije će procijeniti da li su njihove aktivnosti u skladu s tim.

- WhatsApp itekako brine o privatnosti svojih korisnika. Prikupljamo jako malo podataka i svaka poruka je od početka do kraja šifrovana - rekao je portparol WhatsAppa u datom saopćenju.

- Ne dijelimo podatke na način na koji to tvrde Britanci koji su zabrinuti za stanje u Evropi - ističu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.