TEHNOLOGIJA

Samsung patentirao dizajn telefona s izrezom i punim ekranom

Ilustracija

Nezavisne novine

17.4.2018

Samsung je među malobrojnim proizvođačima koji još nisu objavili telefon s izrezom u vrhu ekrana, ali bi južnokorejska kompanija uskoro mogla pokleknuti pod pritiskom tržišnih trendova. Nova dokumentacija otkriva da je Samsung patentirao dizajn koji prikazuje ekran s vidljivim izrezom.

Izrez će implementirati senzor blizine, slušalicu, kao i selfi kameru, dok se ekran prostire na sve četiri strane, s minimalnim okvirima oko displeja. Poleđina pokazuje različite sisteme kamera, a jedan od njih je sličan onom na iPhone X modelu.

Gledajući fotografije, djeluje kao da je Samsung patentirao svaki dizajn za svaki slučaj. Sistem s dvije kamere može  se vidjeti postavljen horizontalno u gornjem lijevom uglu, bez antena traka koje prolaze kroz njega. Tu je i vertikalni sistem, sličan Apple modelu, a tu je i model s uobičajenom pozicijom kamere za Samsung - u centru.

Drugi fajl otkriva da Samsung ima i 100 posto screen-to-body telefon na nacrtnoj tabli. Ovaj model uopće nema okvir oko ekrana, što ostavlja pitanje gdje će biti smješteni slušalica i selfi kamera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.