LIFESTYLE

Jeziv prizor: Glava u tegli 207 godina i zastrašujuće je živa

Avaz.ba

21.9.2017

Kada ulazite na fakultet medicine Univerziteta Lisabon, prvo što ćete primijetiti je usamljena ''ukiseljena glava'', koja se na polici nalazi nedaleko od biološkog uzorka ruke.

Žuta je, izgleda mirno i pomalo ''živo''. Razni ljekari i anatomski tehničari koji su zaposleni na univerzitetu je ni ne primjećuju. Radi se o glavi Dioga Alvesa, navodno portugalskog prvog serijskog ubice i posljednjeg čovjeka koji je obješen.

Alves je rođen u Galiciji 1810. godine, a u djetinjstvu je poslat u Lisabon da bi radio kao posluga u dobrostojećim kućama. No, Alves je ubrzo otkrio da će mu život kriminalca biti puno isplativiji. Svoju lokaciju je pronašao u dolini Alkantara, gdje je presretao farmere na njihovom povratku iz Lisabona kući. Tada bi ih opljačkao i ubio, a to je ponovio čak 70 puta u tri godine.

Do danas nije jasno zašto se zaustavio, budući da mu policija nije bila na tragu jer su smrti kvalifikovane kao ''samoubistva'' – naprosto nisu istraživali mogućnost ubice koji je ciljao siromašne farmere, piše Atlas Obscura.

Nakon odlaska iz doline osnovao je bandu koja obijala privatne rezidencije, a nakon što je provalio u kuću jednog ljekara i ubio cijelu porodicu, policija ga je uhvatila.

Pitate se zašto je njegova glava izložena?

Čini se da odgovor leži u samom tempiranju. Alves je pogubljen u doba kad je frenologija kao nauka počela da ulaz u Portugal. Tu disciplinu, danas smatranu za pseudonauku, razvio je njemački ljekar Franc Jozef Gal. Frenologija je tvrdila da oblik lobanje otkriva karakter, pa i sklonosti čovjeka. Stoga ne čudi da su se portugalski frenolozi zainteresovali za glavu kriminalca poput Alvesa.

On je sam postao slavan, posthumno, a njegova je glava zajedno s ostatkom tijela nadahnula strip, fiktivnu biografiju i roman, kao i nijemi film iz 1911. godine ''Os Crimes de Diogo Alves'' (''Zločini Dioga Alvesa'').

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.