LIFESTYLE

Buran život najbogatije žene na svijetu: Naslijedila kozmetičko carstvo, a milijardu eura spiskala na ljubavnika

( AFP)

Jutarnji list

22.9.2017

Najbogatija žena na svijetu, Lilijan Betankur (Liliane Bettencourt) (94), nasljednica globalnog kozmetičkog diva "L'Oreal", preminula je u svom domu u Parizu. Sa 44,3 milijarde dolara, Betankur je bila 14. najbogatija osoba na svijetu prema magazinu "Forbes" i najbogatija žena ikada, a njena životna priča posebno je zanimljiva.


Njena kćerka Fransoaz Betekur Majers (Françoise Bettencourt Meyers) u sopštenju za javnost navela je da njena majka "otišla mirno".

Većinu života držala se podalje od medija i rijetko je davala intervjue. Njen otac, osnivač "L'Oreala Eugene Schueller", 30-ih godina prošlog vijeka finansirao je nasilnu fašističku grupaciju "La Cagoule", a nakon rata je brojnim pripadnicima te grupe pružio utočište u svojoj kompaniji.


Lilijan se 1950. udala za političara Andrea Betankura (André Bettencourt ), bivšeg člana "La Cagoule" koji je držao nekoliko ministarskih pozicija u francuskim vladama tokom 60-ih i 70-ih, a kasnije je radio kao direktor u "L'Orealu".

Liliane se našla u centru pažnje medija zbog svoje afere sa francuskim piscem i fotografom slavnih, Fransoa-Mariem Banierom (François-Marie Banier), kojeg je upoznala 1987. kada je trebalo da je fotografiše za francuski magazin "Egoiste".

Na ljubavnika spiskala bogatstvo

Tokom sljedećih dvadeset godina, Betankur je Banieru poklonila mnogo poklona, ali učinila i mnogo usluga u vrijednosti oko 1,3 milijarde eura: dvije polise osiguranja vrijedne 515 miliona eura, 11 umjetničkih djela vrijednih 20 miliona eura, među njima i slike Pikasa, Matisa, Mondriana i drugih, kao i velike iznose u gotovini.


Njena kćerka je mjesec dana nakon smrti svog oca 2007. godine podigla krivičnu prijavu protiv Baniera, kojeg je optužila da iskorištava psihološku slabost njene majke za sopstevni dobitak.

Suđenje se razvlačilo do 2010. godine, jer je Liliane odbijala da se podvrgne psihološkom testiranju kako bi se utvrdilo je li svjesna svojih postupaka. Tada su u medije procurili snimci koje je snimio njen batler Paskal Bonefoj (Pascal Bonnefoy), koji je snimao razgovore s njom jer se bojao da je oboljela od Alchajmerove bolesti i da je Banier iskorištava.


Snimci su otkrili da je Betenkur u svojoj oporuci navela Baniera kao jedinog nasljednika svog njenog imetka osim dionica "L'Oreala", koje su već bile prepisane kćerki i dvojici unuka. Lilijen se tada pomirila sa kćerkom i izbrisala Baniera iz testamenta, ali sa Fransoaz se ponovno posvađala već sljedećeg ljeta, kada joj je rekla da "potraži psihijatrijsku pomoć".


Porodica je sredinom 2011. godine pokrenula sudski postupak kako bi Lilijen dodijelili startelja, tvrdeći da nije u stanju da brine se o sopstvenim potrebama i bogatstvu. Sud je na kraju njenoj kćerki dodijelio nasljedstvo nad ukupnim imetkom, dok je unuk Žan-Viktor Majers (Jean-Victor Meyers) imenovan za ličnog staratelja.

Posljednjih godina Betenkur se u medijima spominjala kao finansijer konzervativnih francuskih političara, među njima i bivšeg predsjednika Nikolasa Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.