LIFESTYLE

Od bijega iz Alkatraza do Zodijak ubice, ovo je osam neriješenih misterija koje lede krv u žilama

J. B.

18.10.2017

Historija čovječanstva prepuna je neriješenih misterija od kojih su neke više nego zastrašujuće i od koji će vam se zalediti krv u žilama! Uprkos današnjoj tehnologiji one su i dalje ostale neriješene, a stručnjaci i nauka nemaju odgovore na njih.

Predstavit ćemo vam osam misterija koje su do dan danas ostale nedokučene i koje i dalje izazivaju veliku pažnju naučnika.

Smrt ruskih planinara

U februaruje obilježena 57. godišnjica od nikada razjašnjene nesreće u kojoj je stradalo devet ruskih skijaša i planinara u Djatlovom prevoju na Uralu, koji je čak i ime dobio po vođi nesretne grupe Igoru Djatlovu.

Svi članovi ekspedicije pronađeni su mrtvi, kose svih žrtava su bile sijede: frapantno ako se zna da je najstariji član ekipe imao 37 godina, a da su svi ostali bili u svojim 20-im.

Sovjetske vlasti su donijele zaključak da je ''nesavladiva prirodna sila'' bila uzrok nesreće. Pristup cijelom području je tri godine nakon toga bio zabranjen.

Vojničev rukopis

Vilfred Vojnič, koji je bio poljsko-američkog porijekla, a po zanimanju bibiliotekar, pronašao je misterioznu knjigu 1912. godine. Po njemu je i ova misteriozna knjiga i dobila ime "Vojničev rukopis"

On je oslikan biljkama i znacima zodijaka, napisan je nepoznatim pismom. Neke stranice nedostaju, a sadašnja verzija se sastoji od oko 240 listova pergamenta, od kojih je većina ilustrovana.

Dugo je vladalo uvjerenje da je nastao između 1450. i 1520. godine. Međutim, uzorci pergamenta na kome je dokument napisan su početkom 2011. ispitani u laboratoriji Univerziteta Arizone uz pomoć metode radioaktivnog izotopa ugljenika.

Utvrđeno je da su sve stranice nastale u relativno kratkom vremenskom periodu i da potiču s početka ili iz prve polovine XV vijeka, što je skoro čitav vijek ranije nego što se prethodno vjerovalo. Pisac, pismo i jezik su i dalje nepoznati.

Rongorongo

Rongorongo (Rapa Nui jezik) su znakovi otkriveni u 19. vijeku na Uskršnjem ostrvu. Mnogi su pokušali da dešifriraju ovo pismo ali niko nije uspio.

Postoje brojni predmeti na kojima postoji natpis na ovom pismu. Neki su oštećeni. Krajem 19. vijeka su prikupljeni i prodani muzejima.

Rongorongo tekstovi napisani su u naizmjeničnim pravcima. Znakovi su obrisi ljudskih, životinjskih, biljnih i geometrijskih oblika.

Slučaj "Taman Šud"

Ovo je jedna od najdubljih misterija u Australiji. U decembru 1948. godine, na plaži u Adelaidu pronađeno je tijelo neidentificiranog muškarca. Osim toga što njegov indentitet nikada nije utvrđen, misterija se produbila malenim parčetom papira koji mu je pronađen u džepu, a na kom piše "Tamam šud". 

Ova fraza se prevodi kao "završen" i upotrebljena je na posljednjoj strani zbirke pjesama "Rubaije" Omaha Hajama. Kasnije je pronađen i primjerak Hajamove zbirke sa ispisanim zamršenim kodom, a vjeruje se da ga je ostavio isti čovjek koji je pronađen na plaži. Mnogi vjeruju da je u pitanju neka samoubilačka poruka, ali je i dalje misterija koda nerazjašnjena.

Zodijakova pisma

Vjeruje se da je ova četiri pisma napisao poznati ubica Zodijak, serijski ubica koji je terorizirao građane San Franciska krajem 1960. i početkom 1970. godine. Pisma su najvjerovatnije napisana namjerno da bi bacila u rebus novinare i policiju. Međutim, samo jedno je dešifrirano, dok ostala tri nisu. Također, identitet Zodijaka je i dalje misterija, jer od 1970. nije pronađeno još njegovih žrtava, a on nikada nije uhvaćen.


Zelena djeca

U blizini sela Volpit, u engleskoj oblasti Safolk, radnici koji su radili u polju čuli su čuli glasan dječiji plač iz jednog jarka.

Kada su prišli, iznenađeni, ustuknuli su od neobičnog prizora - pred njima su se nalazili dječak i djevojčica čija je koža bila zelena, a bili su odjeveni u neobičnu odjeću čudnih boja, napravljenu od nepoznatih materijala.

Djeca nisu znala jezik, a odbijali su i da jedu bilo šta drugo osim graška. Dječak je preminuo poslije nešto manje od godinu dana, dok je djevojčica vremenom naučila engleski i u ishrani je koristila i druge namirnice, pa joj je koža izgubila zelenu boju.

Ko su bila "Zelena djeca iz Vulpita" je i do danas ostala misterija, mada je bilo više pokušaja da se objasni njihovo porijeklo .

Škotski astronoma Dankan Lunana, tvrdio je da su djeca bila vanzemaljci koji su greškom prebačeni na zemlju sa druge planete.

Bjekstvo iz Alkatraza

Američka policija još ne zna da li su se prije više od 50 godina trojica robijaša utopila ili našla na slobodi, prilikom spektakularnog bijega iz čuvenog zatvora.

Frenk Moris (Frank Morris), Klarens i Džon Englin  (Clarence i John Englin) dospjeli su u zatvor na ostrvu u zalivu San Francisko zbog pljačke banke, a iz njega su izašli tako što su kašikama probili rupu u zidu ćelije i provukli se kroz ventilacione cijevi.

Džek Trbosjek

Džek Trbosjek ili Rasparač (Jack the Ripper) pseudonim je serijskog ubice koji je svoje žrtve ubijao i masakrirao u drugoj polovici 1888. Ime je došlo iz pisma koje je primila jedna novinska agencija poslanog od osobe koja je tvrdila da je ubica, a objavljeno je u vrijeme ubistava. Iako su predložene mnoge teorije, identitet Trbosjeka vjerovatno nikad neće biti otkriven. Nerazjašnjeno je ostalo i radi li se o jednoj osobi ili više njih. Žrtve su mu bile žene koje su se bavile prostitucijom, a ubistva su se događala na javnim mjestima. Ubica bi žrtvama prerezao grkljan, a onda bi ih sakatio. Zbog prirode rana na nekim Trbosjekovim žrtvama, kojima su odstranjeni i organi, misli se da je Džek Trbosjek bio liječnik, hirurg ili mesar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.