LIFESTYLE

Pismo sa Titanika na prodaju za 105.000 dolara

( Ilustracija)

Agencije

21.10.2017

Pismo pronađeno kod čovjeka koji je poginuo u potopu Titanika očekuje se da na današnjoj aukciji dostigne cijenu od 105.000 dolara.

U pismu koje je putnik prve klase Titanika Aleksandar Oskar Holverson (Alexander Oskar Holverson) napisao svojoj majci na papiru sa zaglavljem na kojem je utisnuto ime broda, nalaze se njegovi utisci o brodu, pohvale hrani i muzici.

- Ako sve prođe kako treba, stići ćemo u Njujork u srijedu A.M. - napisao je Holverson dan prije sudbinskog susreta Titanika sa ledenim brijegom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a na Titaniku je putovao sa suprugom Meri Alis (Mary Alice) koja je preživjela potop.

On u pismu takođe prenosi utiske o putovanju "rame uz rame" sa jednim od najpoznatijih putnika Titanika.

- Džon Jakob Astor (John Jacob) je na brodu. Izgleda kao svako drugo ljudsko biće iako ima milione. Oni sjede na palubi sa nama ostalima - napisao je Holverson govoreći o američkom biznismenu koji je u to vrijeme bio jedan od najbogatijih ljudi u svijetu.

Pismo je jedno od posljednjih stvari za koje je poznato da su sačuvane poslije potonuća broda, i dalje ima mrlje iz vremena sa Atlantika.

Titanik je bio jedan od najvećih prekookeanskih putničkih brodova kada je udario u ledeni brijeg i potonuo 14. aprila 1912. na putu iz Sauthemptona u Njujork.

Tada je umrlo 1.500 ljudi.

Pismo će na aukciju staviti Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.