Foto: Ribić: Želja, upornost i borba

Irfan Ribić o legalizaciji ulja kanabisa: Trebao sam biti u kolicima, a spremam se da istrčim maraton

Autor: AZRA
10.11.2017 11:05
A
A
A

Irfanu Ribiću, studentu četvrte godine Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, u junu 2015. godine dijagnosticirana je multipla skleroza. Od tog trenutka pa u narednih šest mjeseci, Irfan je u svom liječenju koristio sve što su mu doktori preporučili, ali prognoze za budući život nisu bile sjajne. 

Radna grupa

Naime, novi napad i to što su mu ljekari prognozirali da će završiti u kolicima bili su za ovog studenta dovoljna motivacija da poduzme sve u borbi za ozdravljenje. 

Sasvim slučajno je putem TV emisije saznao za ulje kanabisa te ga je samoinicijativno uključio u svoje liječenje. Nakon samo tri mjeseca korištenja ove terapije, Irfanovo zdravlje znatno se poboljšalo, a danas sebe vidi kao sasvim normalnog i funkcionalnog čovjeka, koji uspješno obavlja sve svoje aktivnosti, među kojima je i priprema za istrčavanje prve maratonske utrke.

- Volim reći da se moja borba iz bolnice premjestila u ove neke zakonske okvire. U kontaktu sam s Ekspertnom radnom grupom pri Vijeću ministara i oni kažu da sve ide po ubrzanom postupku i da je ovo za njih ogroman korak. Ali je tužno da su oni podnijeli zahtjev za legalizaciju prije dvije godine i da taj zahtjev i danas stoji. Da budem iskren, ne mogu sa sigurnošću reći šta je i gdje je to, ali mi, oboljeli, nismo dobili ništa – kaže Irfan.

Podmetanje noge

Kada se razbolio, Irfan je imao 20 godina te kaže da, ako s toliko godina postaviš prepreku i kažeš da ćeš završiti u kolicima, ti si u startu sam sebi podmetnuo nogu.

- Meni često kažu da su karcinom i multipla ono najgore, ali zašto ne razmišljati da je to ono najbolje? Sve je to ludo, ali neka je, ja želim tako da razmišljam. Mislim da su sve bolesti na svijetu izlječive i da je sve moguće samo ako ste dovoljno željni, uporni i ako se borite. Bez obzira na to što je to, možda, nemoguće i nedostižno, sigurno ne bih napravio ovakav rezultat da sam razmišljao drugačije – govori Irfan.