LIFESTYLE

Dragulj koji nosi smrt: Mrtav je svako ko ga nosi ili dotakne...

24sata.hr

18.11.2017

Prema legendi, veliki plavi dijamant po imenu Hope, ukraden iz hrama sa statue boginje Site u Indiji, prati kletva koja donosi lošu sreću, čak i smrt ne samo vlasniku, već i svakome ko ga dotakne

Izrazito vrijedni i prekrasni plavi dijamant po imenom Hope stoljećima je sijao samo propast, nesreću i smrt.

Osim ljepotom, ovaj predmet divljenja i čežnje, već stoljećima plijeni pažnju svojim fascinantnim porijeklom, ali i vjerovanjem da donosi nesreću svakome ko ga nosi, pa čak i onome ko ga samo dotakne. U tamno plavoj boji, težak 45,52 karata jedan je od najvećih i najvrijednijih ikad pronađenih dragulja u svijetu. Navodno je osiguran na 250 miliona dolara.

Prema legendi, dijamant je ukraden sa statue hinduske boginje Site, supruge boga Rame, na kojoj je predstavljao oko i od tada je proklet svako ko dođe u direktni dodir s njim.

Svećenika koji ga je ukrao zadesila je mučenička smrt. On ga je prije toga prodao francuskom trgovcu i iskusnom poznavatelju dragulja Žan Baptistu Tavernieru (Jean Baptiste).

On je 1668. plavi dijamant kao i još neke dragulje prodao francuskom kralju Luju XIV. Zatim se vratio u Indiju, presretan što je zaradio puno novca.

'Ubica' francuske kraljevske porodice

No, dok je polako putovao u svojoj karavani napali su ga divlji psi i doslovno izgrizli do smrti. Francuski kralj odlučio je smanjiti dijamant da bi ga nosio kao nakit. 

Dao ga je izbrusiti u obliku srca koje je težilo 67 karata i nazvao ga je "Plavi dijamant kraljevske krune" ili "Francusko plavetnilo". Draguljar koji ga je obrađivao naprasno je preminuo. Kraljev ministar ga je pozajmio za bal, ali je optužen za pronevjeru i ubrzo umro u zatvoru. Kralj je pak uskoro ostao bez sina, dva unuka i praunuka i umro je u ogromnim dugovima. Dijamant je ostao u vlasništvu francuske krune. Posljednji su ga nosili kralj Luj XVI. i Marija Antoaneta prije nego su skončali na giljotini.

Nakon toga je bio u vlasništvu holandskog draguljara kojem je sin ukrao dijamant. 

Draguljar je nakon toga umro, a njegov sin je počinio samoubistvo. Jedno vrijeme dijamantu se gubio svaki trag, a onda je došao u ruke bogatom engleskom bankaru Henriju Filipu Houpu (Henry Philip Hope), po kome je dijamant dobio svoje današnje ime - nada. No, bankar je ubrzo upao u finansijske probleme i morao sve prodati pa tako i dijamant. Naredni vlasnik izvršio je samoubistvo, a dijamant je jedno vrijeme bio i kod ruskog princa Ivana Kanitovskog koji je ubijen. Tokom oktobarske revolucije princa je narod linčovao i raskomadao mu tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.