LIFESTYLE

NASA otkriva: Evo kako ostati smiren u najstresnijim situacijama

Avaz.ba

19.11.2017

Pol Hil (Paul Hill), direktor leta NASA-e, koje je u svojoj karijeri imao brojne stresne situacije, nedavno je svima otkrio najveće tajne svojeg zanata.

Hil je 2001. spasio svemirsku misiju od sigurne propasti.

Kada je saznao da je sistem hlađenja na svemirskom šatlu Diskaveri prestao da radi, bio je savršeno svjestan da je mogao da usmrti cijelu posadu Međunarodne svemirske stanice.  U tom trenutku, Hil je shvatio da su logika i oslanjanje na dosadašnja iskustva ključ uspjeha, piše Business Insider. Nakon nekoliko desetina složenih svemirskih misija i još većeg broja rizičnih situacija, Nasin direktor leta razvio je niz strategija i mentalnih vježbi za borbu protiv stresa. 

- Svi se bolje koncentriraju i generalno su opušteniji kada analiziraju podatke, razgovaraju međusobno i razgovaraju s direktorom leta putem centra za komunikaciju, i konačno - kada donose ključne odluke - kaže Hil.

Tako je tim stručnjaka tokom spomenute krize analizom podataka potvrdio da je u sistemu za hlađenje u svemirskoj letjelici postojao višak vlage.

Da nismo riješili situaciju na pravilan način, izgubili bismo letjelicu - prisjeća se Hil. 

Nakon što je kriza završena, direktor svemirskog programa došao je i pohvalio cijeli kontrolni tim.

U tom trenutku bio sam mentalno odvojen od onoga što se dešava i pomislio sam - ovi ljudi zaista rade odličan posao. Sve vrijeme sam bio koncentriran na pravu stvar - na zadatak - objašnjava Hil. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.