LIFESTYLE

Čarls Menson: Kako je nevini dječak postao najozloglašeniji ubica 20. stoljeća

( Agencije)

Avaz.ba

20.11.2017

Čarls Menson (Charles), najozloglašeniji ubica 20. stoljeća, preminuo je u 83. godini u Kaliforniji. On je bivši američki muzičar i kriminalac, ali najpoznatiji je kao osnivač i vođa kvazihipijevske komune pod imenom "Porodica", čiji su pripadnici, po njegovom naređenju, u ljeto 1969. godine počinili seriju višestrukih ubistava u Los Anđelesu. Njihova najpoznatija žrtva glumica Šeron Tejt (Sharon Tate), žena Romana Polanskog, koja je u vrijeme ubistva bila trudna.


Vjerovao kako će ubistva podstaći apokaliptični rat

Manson, koji je najveći dio dotadašnjeg života proveo po zatvorima i popravnim ustanovama, a nekoliko godina prije ubistava izgradio je određenu reputaciju na kalifornijskoj kontrakulturnoj sceni, vjerovao je kako će ubistva podstaći apokaliptični rat između američkih crnaca i bijelaca od koga će biti pošteđena jedino njegova "Porodica".

Menson je uhapšen i na senzacionalnom suđenju, tokom koga je zajedno sa svojim sljedbenicima izazivao pažnju provokativnim ponašanjem, proglašen krivim i osuđen na smrt 1972. godine.

Kazna mu je potom preinačena na doživotni zatvor, u kojem je ostao sve do svoje smrti.

Menson je tokom nekoliko posljednjih decenija postao inspiracija za brojne knjige i filmove, a imao je reputaciju jednog od najpoznatijih i najzloglašenijih ubica 20. stoljeća.

Detinjstvo

Rođen je 1934. godine u Ohaju i dobio je ime Čarls Majls Medoks. Majka Kejtlin ga je rodila sa 16 godina.

Njegova majka se ubrzo udala za Vilijama Eugena Mensona, ali se pretpostavlja da je njegov pravi otac bio pukovnik Voker Skot, protiv koga je Kejtlin podnijela tužbu za utvrđivanje očinstva.

Sve se završilo dogovorenom presudom 1937. godine, tako da Menson nikada nije upoznao svog biološkog oca.


( AFP)

Prema pojedinim dokumentima iz 1953. godine, kada je Menson proveo neko vrijeme u školi za dječake u Vašingtonu, može da se pretpostavi da je pukovnik Skot bio crnac.

Međutim, Menson je u zvaničnim dokumentima svog advokata Vinsenta Bugliosija demantirao da je njegov otac bio afroameričkog porijekla.

( AFP)

U vezi Mensonovog života se pričaju brojne priče. Prema nekima je njegova majka navodno bila pijanica koja je svog sina prodala za bokal piva konobarici bez djeteta, ali ga je tetak izvukao nekoliko dana kasnije.

Kada su Mensonova majka i brat završili u zatvoru zbog krađe 1939. godine, on je završio kod svog ujaka i ujne u zapadnoj Virdžiniji.

Majka ga je ponovo uzela 1942. godine i u tom periodu su živjeli po hotelskim sobama. Pokušala je 1947. godine da ga smjesti u hraniteljsku porodicu, ali bez uspjeha.

( AFP)

Prvi prekršaji

Obijao je prodavnice i krao bicikle, pa je zbog toga poslat u popravni dom u Indijanapolisu. Pobjegao je poslije jednog dana, ali je ponovo uhvaćen. Četiri dana nakon dolaska pobjegao je sa drugim dječakom. Njih dvojica su počinili seriju oružanih pljački.

Kada je ponovo uhvaćen, sa 13 godina je poslat u školu za dječake u Indijani. Kasnije je tvrdio da je tamo seksualno zlostavljan. Poslije nekoliko neuspjelih pokušaja pobjegao je sa još dva dječaka.

U Juti su uhvaćeni kako voze ukradeni automobil. Opljačkali su i nekoliko benzinskih stanica duž puta.

( AFP)

Godine je proveo u zatvoru

Godine 1951. je na preporuku psihijatra prebačen u ustanovu sa minimalnim obezbjeđenjem. Zbog velikog broja prekršaja on je 1952. godine prebačen u sigurniju ustanovu u Ohaju.

Pošto je promijenio svoje ponašanje, pušten je na uslovnu slobodu 1954. godine. Godine 1955. se oženio sa Rosali Džin Vilis, ali je to bila kratkotrajna bračna sreća.

Tri mjeseca nakon što je sa trudnom ženom stigao u Los Anđeles u ukradenim kolima, on je optužen za federalni zločin.

Nakon psihijatrijske procjene dobio je pet godina uslovno. Međutim, kasnije je uhapšen u Indijanapolisu, pa je dobio tri godine zatvora na ostrvu Terminal u Kaliforniji.

Rosali je rodila njihovog sina dok je Menson bio u zatvoru. Prestala je da ga posjećuje 1957. godine, a ubrzo je počela da živi sa drugim čovjekom.

Manje od dvije sedmice prije uslovnog puštanja na slobodu, Menson krade automobil i pokušava da pobjegne, pa mu je uslovna kazna odbijena.

Nakon ovog perioda, Menson je još nekoliko godina proveo po zatvorima, a čak je i oženio prostitutku po imenu Leona 1959. godine.

( Agencije)

Prema njenim tvrdnjama, par je dobio i sina Čarlsa Lutera, a Leona je podnijela zahtjev za razvod 1963. godine.

U junu 1966. godine Menson je po drugi put završio u zatvoru na otoku Terminal. Na slobodu je pušten 1967. godine, a tada je već sa svojih 32 godine, proveo više od polovine svog života po zatvorima.

Osnivanje "Porodice" i zločini

Krajem šezdesetih, Menson se povukao u Kaliforniju, gdje je osnovao kult pod nazivom "Porodica". Ova grupa je postala ozloglašena poslije ubistva glumice Šeron Tejt (26) i još četiri druge osobe koje su sa njom bile u kući 9. avgusta 1969. godine.

Šeron je u to vrijeme bila u osmom mjesecu trudnoće. Izbodena je nasmrt, a na njenom stomaku se nalazila posjekotina u obliku slova X, a također joj je i bila odsječena i jedna dojka.

( Agencije)

Smrt 

Menson je preminuo u 83. godini u bolnici u Kaliforniji. Smrt je nastupila u nedelju nešto poslije osam sati ujutru. Smrt vođe kulta je uslijedila poslije samo sedmicu od prijema u bolnicu. Kako tvrde tamošnji mediji, njegovo zdravstveno stanje se pogoršavalo mjesecima.

Menson je bio u bolnici i u januaru zbog krvarenja u crevima. Trebalo je da ima operaciju, ali su doktori zaključili da je previše slab pa su ga vratili u zatvor.

Debra Tejt, sestra jedne od njegovih žrtava, zaprimila je poziv iz zatvora, pri čemu joj je saopćena ova vijest. Menson je iza rešetaka proveo ukupno 48 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.