LIFESTYLE

Tito je stalno mijenjao ljubavnice i bio je miljenik žena

S Jovankom ostao do smrti

Avaz.ba

14.12.2017

Josip Broz Tito bio je jedna od najvažnijih i najintrigantnijih ličnosti 20. stoljeća. I danas se sve češće mogu naći studije ili istraživanja koja otkrivaju pojedinosti iz njegovog života, a posebno ljubavnog, o kojem je, za vrijeme dok je on bio živ, strogo bilo zabranjeno pisati. Poznato je da je Tito volio žene, a koliko ih je imao, niko precizno ne može reći.  

Kratka veza


Jasno je da su ga žene voljele. Kada bi se sabrale zakonom krunisane veze i vanbračne zajednice u kojima je Tito bio, došlo bi se do broja pet, ali je daleko veći broj ljubavnica koje je imao. Šarmantan i harizmatičan, Tito je bio veliki zavodnik, kojem nije bio problem da osvoji znatno mlađu ženu.

Ruskinja Pelagija Denisovna Belousova-Polka je u trenutku kada je započela vezu sa maršalom, imala svega 13 godina. Njih dvoje su se vjenčali kada je njoj bilo 15. Pelagija je rodila petero djece, od kojih je preživjelo samo jedno - sin Žarko. Razveli su se kada je Tito 1928. godine završio u zatvoru.


Jedina slika Tita i Polke

Dvadeset godina mlađom njemačkom komunistkinjom Anom Kenig (Anna Koenig), poznatijom kao Lucija Bauer (Lucia), oženio se 1936. godine. Nakon smrti Lucije, sljedeća velika ljubav i službeno priznata supruga Josipa Broza bila je Herta Has (Haas). Oni su u Zagrebu živjeli u unajmljenoj kući i pod lažnim imenima Marija Šarić i inžinjer Slavko Babić.

Herta: Rodila mu sina

Mnogo avantura

No, Tito je ubrzo započeo vezu s Davorjankom Paunović, zbog koje je ostavio trudnu suprugu. Herta je rodila sina Aleksandra Mišu, a umrla je 2010. u Beogradu. Nakon smrti Davorjanke, upoznao je Jovanku Budisavljević. Taj brak nije bio idealan, jer je Tito tokom braka imao mnogo ljubavnih avantura, za koje je Jovanka znala pa je dolazilo do čestih sukoba.

Iako su do kraja njegovog života ostali u formalnom braku, odnos između njih dvoje počeo se urušavati sedamdesetih godina i na kraju se sveo na to da ga ona u posljednje tri-četiri godine njegovog života nije ni vidjela.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.