LIFESTYLE

Na ulicama Istanbula žive stotine hiljada mačaka

Mačke su u Istanbulu omiljene životinje

Avaz.ba

2.1.2018

Mačke se često mogu vidjeti kako slobodno šetaju po turskim gradovima. Takva je i svakodnevica mačka Selima, koji živi u Istanbulu, gradu sa stotinama hiljada mačaka. 

Ipak, tokom zime brojne mačke moraju prihvatiti pomoć ljudi. Dok jak mraz, kiša i snijeg tutnje Istanbulom, širom grada niču kućice za mačke, koje prave sami mještani, ali i općina.

Mustafa Efe otišao je korak dalje. Umjesto drvenih kućica, imam džamije Aziz Mahmud Hudaji otvorio je vrata svoje kuće za ove životinje kako bi se mogle skloniti. Za kratko vrijeme postao je senzacija na internetu.

U jednom snimku koji je okačio na svoj Instagram profil, vidi se kako mazi jednu mačku i igra se s njom.

- Islam je saosjećajna religija. Mi smo odgovorni za ova živa bića, oni su naši prijatelji koji ne mogu da govore. Kako učimo od Boga i poslanika, sve osim milosti je neprihvatljivo, i zato je džamija otvorena svakog dana za ova bića - rekao je imam.

Niko ne zna odakle potječe turska naklonost prema mačkama. Većina prodavnica, kafića i vladinih ureda ima svoje mačke maskote, a na ulici se svuda vidi hrana ostavljena za mačke. Stanovnici se osjećaju odgovornim za ove stanovnike svojih komšiluka. Čak i Aja Sofija ima svoju poznatu mačku, Gli.

Imam Mustafa Efe s jednom od maca koje su dobrodošle u džamiju

Zlostavljanje životinja uvijek se susreće s brzom osudom i može izazvati čak i proteste. Video pijanog vojnika koji je mučio mačku doveo je do protesta u pokrajini Erzinkan, a on je završio u pritvoru, dok je provedena i puna istraga nadzornog ministarstva.

Dio objašnjenja može ležati u religiji. Mačke se u islamu smatraju čistim životinjama, a legenda o poslaniku Muhammedu poziva na dobrotu prema njima. Ipak, druge muslimanske zemlje nemaju toliku naklonost prema mačkama.

Prikupljanje novca

Zimski domovi, iako se pojavljuju širom Istanbula, ipak nisu dovoljni za sve četveronožne stanare. Zato je Tuana Ekin Šahin (12) odlučila da svira i zarađuje novac kako bi osigurala kuće za mačke.

Prikupila oko 2.000 lira, koje je izdvojila za gradnju velike kuće za mačke u svom komšiluku, ali i za hranu za ulične pse. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.