LIFESTYLE

Odgovorila je na poruku na Facebooku i šest dana kasnije bila je udata

Avaz.ba

13.1.2018

Nema korisnika na Facebooku koji bar ponekad ne dobije čudan zahtjev za prijateljstvo, poziv u grupu ili vidi neobičan post prijatelja. Ali, ono što je uradio jedan Nigerijac itekako je neobično.

On je, naime, objavio na Facebooku da traži ženu i pozvao sve zainteresirane da mu pošalju prijavu, a da će on odlučiti koja je najkompetentnija da postane njegova supruga.

Čidima Amedu je objavu za brak postavio 30. decembra i zatražio da mu se jave žene zainteresirane da se udaju za njega.

- U godinama sam kada sam spreman da kažem "da" i da se oženim. Ne želim više da gubim vrijeme. Pošaljite vaše prijave i ona koja je najviše kvalificirana bit će udata već 6. januara. Ovo nije šala i nemojte poslije da kažete da niste vidjele - šaljivo je odgovorio na svoj prvi post ovaj Nigerijac.

Primio je nekoliko prijava, ali mu je ona od Sofi Ljeoma "zapala za oko".

- Zainteresirana sam, samo se oženi sa mnom - napisala mu je ona.

Prešao 500 kilomatra da se upoznaju

Prvo je mislila da je to šala, ali kada je dobila odgovor, shvatila je da se Čidima ne šali.

Samo dva dana nakon njihovog razgovora Čidima je prešao 500 kilometara od svog doma u sjevernom dijelu grada Abuja do Enuge na istoku gdje je Sofi živjela. Čekala ga je dotjerana kao u bajci i to je bila ljubav na prvi pogled.

- Kada sam ga vidjela pomislila sam koliko je zgodan i odmah mi se dopao - rekal je Sofi.

Nakon dva sata pomalo "neprijatnijeg" razgovora, zamolio je da odu do njegovog ujaka kako bi im on dao blagoslov za brak.

Ujak je dao dozvolu za ovaj brak, a onda su se vjerenici uputili da Čidima upozna Sofinu porodicu. Za Igbo kulturu, kojoj pripada Čidima, inače je veoma važno da se dobije odobrenje od porodice za brak. 

Pošto je Sofi ostala bez oca, njena majka je rekla da nije ona ta koja treba da joj da pristanak već njen najstariji brat. I on im je dao balgoslov.

Već bio vjeren

Čidima je naime već bio vjeren, a svadba se trebala održati u decembru. Međutim, vjeridba je prekinuta još u martu, a kada je došao decembar Čidima je bio razočaran što je shvatio da se njegov san neće ispuniti.

Zato se i odlučio da pošalje ponudu za brak putem Facebooka.

Iako su Sofi i Čidima godinu dana bili prijatelji na Facebooku nisu se poznavali lično. Kada je prijateljima rekla da se udaje za čovjeka koji je ponudu za brak dao na društvenoj mreži, mnogi su bili skeptični i uvjereni da nije dobro promislila o svemu.

- Ali kada smo se videli, znali smo da smo stvoreni jedno za drugo - poručila je ona.

Par se vjenčao 6. januara po tradicionalnoim običajima Igbo plemena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.