LIFESTYLE

Nakon više od stotinu godina uočen vuk u Flandriji

( Ilustracija)

Srna

13.1.2018

U regionu Flandrije, na sjeveru Belgije, primijećen je vuk, prvi put nakon više od stotinu godina, saopćila je danas organizacija za zaštitu čovjekove okoline "Lendšap".

- Belgija je bila jedina država u kontinentalnoj Evropi koju vuk nije posjetio od kako su životinje ponovo počele da koloniziraju kontinent - navodi se u saopćenju.

Od početka 20. vijeka prekomjerni lov, industrijalizacija i širenje urbanog područja doveli su do nestanka vuka iz većine država zapadne Evrope.

Od Bernske Konvencije 1979. godine vuk je prešao od državnog neprijatelja broj jedan do zaštićene vrste kao "osnovni element prirodnog evropskog nasljeđa".

Prema riječima stručnjaka za grabljivce Farida Benhamua, u pojedinim zemljama, poput Rumunije i Poljske, gdje je uvijek bilo vukova, ljudi su se prilagodili napadima na ovce i smatrali su to incidentom, poput pada stada u provaliju.

Međutim, u novim zonama kolonizacije vuka, kao što je Francuska i nekoliko regiona Italije i Španije, tenzije su u porastu i poljoprivrednici su posebno nezadovoljni pojavom ove vrste predatora.

Vuk koji je primjećen početkom januara u Flandriji pomoću elektronske ogrlice za praćenje došao je iz susjedne Njemačke.

Ista životinja primjećena je krajem decembra u Holandiji.

- U proteklih nekoliko dana vuk je bio nedaleko od grada Beringena i vojne baze u Leopoldsburga. Životinja je za deset dana prešla 500 kilometara - navodi "Lendšap".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.