Foto: ( Screenshot)

Prodavala priču da ima rak, zaradila milione, a prava istina tek sada je isplivala na vidjelo

Avaz.ba
14.01.2018 12:47
A
A
A

Blogerka i promoterka Bela Gibson (Belle Gibson ) do prije dvije godine bila je "guru zdravog života" i slobodno se može reći - čudo prirode. Nasmijana Australka tvrdila je da je pobijedila rak zdravom hranom, a mediji su gutali svaku njenu riječ koju je Bela umjela jako lijepo da unovči. 

Svoju priču o izlječenju putem zdrave hrane uspjela je da unovči lansiranjem aplikacije o zdravoj hrani i objavljivanjem knjige o "svom iskustvu" i "savjetima", dok su je na društvenim mrežama pratile stotine hiljada ljudi.

Njena priča o "preživljavanju" počela je još 2009. godine. Tada joj je prema sopstvenim riječima, u 20. godini života, dijagnostikovan rak i navodno ljekari su joj rekli da ima samo četiri mjeseca života. Na ovoj (već dovoljno stašnoj) tvrdnji nije se zaustavila, već je priču začinila hemoterapijom, dvomjesečnom radioterapijom i drugim bolnim i napornim liječenjima.

U jednom trenutku, u očaju, okrenula se alternativnim metodama liječenja koje su je, kako je tvrdila, spasile sigurne smrti. "Spasonosna" terapija u njenom slučaju bila je kombinacije holističke medicine, zdrave ishrane, vitamina i terapije kiseonikom.

U to vrijeme počela je da se uzdiže njeno poslovno carstvo čiji je dio bila i popularna aplikacija "Whole Pantry" koju je u javnosti reklamirala kao "prvu aplikaciju na svijetu koja je posvećena zdravlju i velnesu". Od prvog dana, aplikacija je bila pun pogodak i njenoj vlasnici donijela je veliku zaradu. Knjiga Bel Gibson "The Whole Pantry" (Cijeli špajz) predstavlja 80 recepata uglavnom zasnovanih na biljkama inspiriranih njenom navodnom borbom protiv kancera.

Uslijedili su unosni ugovori za knjigu, potom intervjuu za medije širom svijeta u kojima je objašnjavala svoj "mačigan slučaj", a hiljade novih pratilaca svakoga dana dolazilo je na njen Instagram profil. Napisala je i svoju kuharicu za koju je dobila 70.000 dolara avansa, uz ponudu da on bude objavljen i u Velikoj Britaniji .

Zaradila je toliko novca da se vrlo brzo preselila u milion dolara vrijednu kuću na obali, častila se automobilom BMW X3 i skupim kozmetičkim tretmanima. Sve to vrijeme, redovno je obavještavala svoje fanove "šta su joj doktori rekli".

Uz hiljade poruka podrške na društvenim mrežama, provlačio se i poneki crv sumnje. Ako je imala samo četiri mjeseca života, kako je uspjela za tako kratak period da se spasi hranom? Kako je moguće da se na njoj ne vide tragovi tako agresivne i teške bolesti? Do 2015, sva ta pitanja bila su bez odgovora. Onda je istina počela da izlazi na vidjelo.

Bela je tvrdila da 95 posto zarade od aplikacije ide u humanitarne svrhe i da sarađuje sa 20 humanitarnih organizacija. Novinari Bo Doneli (Bo Donnelly) i Nik Toskano (Nick Toscano) kontaktirali su je i tražili tačan spisak tih organizacija, kao i podrobnije detalje o njenom zdravlju.


Kada se ispostavilo da nijedna od organizacija koje je tvrdila da pomaže nisu primili ni dolar od nje, novinari su joj dali rok od 24 sata da im da odgovor ili objašnjenje. Bukvalno nekoliko trenutka nakon što je primila mejl, krenula je u akciju.

Istog dana uplatila je manje sume novca određenim organizacijama kojima je obećala pomoć prije 15 mjeseci, a potom je u daljoj prepisici sa novinarima pokušala da se vadi na "tok novca" i slične stvari. Novinari su nastavili da insistiraju na različitim sumnjivim detaljima, između ostalog tražeći nove informacije o njenom zdravlju, što je ona odbila da pruži.

Svakim novim odgovorom Bela se sve više petljala u spostvene laži, što je dan kasnije kulminiralo velikom pričom na naslovnoj strani novina u kojima su Toskano i Doneli radili: "Mega blogerka Bela Gibson sumnja u sopstvene tvrdnje o raku". U tekstu su novinari prenijeli i jedan od njenih odgovora iz prepsike gdje je na jedno od pitanja napisala da je "možda rak bio pogrešno postavljena dijagnoza njemačkih doktora".

Istog dana obrisala je mnogo postova sa društvenih mreža, a velnes carstvo počelo je da se urušava samo od sebe. Kompanija "Apple" sa kojom je sarađivala tužila ju je prošle godine, a sud je odredio kaznu od 410.000 dolara. Prijeti joj još tužbi za prevaru.