LIFESTYLE

Naučnik "Goddard Space" centra tvrdi: Pogodit će nas asteroid sličan onom koji je uništio dinosaure

Dr. Nat: Imamo tehnologiju

Avaz.ba

16.1.2018

Gigantski asteroid se sprema na put prema našoj planeti, a ne postoji baš ništa što bi ljudi mogli napraviti da to spriječe, upozorio je dr. Džozef Nat (Joseph Nuth) iz NASA-inog centra „Goddard Space“ na konvenciji Američkog geofizičkog saveza.  

Rijetki i opasni

On je istakao kako je Zemlja relativno nepripremljena na udar asteroida, a posebno zbog toga što nemamo nikakve odbrane ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je uzrokovao nestanak dinosaura. Iako su rijetki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina.

- Mogli bismo reći, naravno, kako je došao red na takvo nešto - naglasio je Nat.

Općenito se smatra kako su dinosauri izumrli prije oko 66 miliona godina, nakon što je 10 kilometara širok asteroid pogodio područje kod Meksičkog zaljeva.

- Najbliži susret s kometom u nedavnoj historiji Zemlja je imala 1996. godine i ponovno 2014., kada je jedan asteroid prošao pokraj nas u neposrednoj udaljenosti od Marsa. Da nismo imali sreće i da je asteroid išao ravno na nas, vjerovatno ne bismo imali dovoljno vremena da se pripremimo na njegov udar - kaže Nat.

Svemirske misije

On smatra kako bi za eventualno uništenje asteroida bile potrebne barem dvije svemirske misije te dodaje da imamo tehnologiju uz pomoć koje možemo skrenuti asteroide gotovo svake veličine s njihove putanje.

- Prvi zadatak bio bi poslati robotsku sondu prema asteroidu koja bi ga pogodila, a sljedeća misija bila bi popratna te bi uključivala gravitacijski traktor, odnosno svemirski brod koji bi letio uz asteroid te ga porinuo dalje od Zemlje uz pomoć gravitacije. Takva strategija bi, vjerovatno, funkcionirala na asteroidima širine do 400 metara. Veće svemirske stijene bi, vjerovatno, zahtijevale nekoliko udara sondi i pokušaja uništenja asteroida – rekao je Nut.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.