LIFESTYLE

YouTube upozorava na bizaran i smrtno opasan trend koji se širi internetom

( Ilustracija)

Avaz.ba

19.1.2018

Svakakvih neobičnih trendova bilo je na internetu svih ovih godina, no najnoviji je ne samo bizaran već i opasan. Naime, radi se o takozvanom "Tide Pod challengeu", u sklopu kojeg se ljudi "iz fore" snimaju dok namjerno grizu mala pakiranja tekućeg deterdženta, a snimke objavljuju na YouTubeu.

Trend je toliko uzeo maha da ga je YouTube odlučio suzbiti. 

- YouTubeove smjernice zabranjuju sadržaj čija je namjera da potiče opasne aktivnosti koje imaju rizik od tjelesne ozljede. Radimo na tome da brzo uklanjamo označene snimke koje krše naša pravila - saopćili su iz YouTubea. 

YouTube za sada ostavlja snimke koje komentiraju trend, poput ove u kojoj ga autor naziva glupim:

Trend koji je navodno krenuo kao šala u međuvremenu se proširio, a osim nadzornih organizacija, osudili su ga i u Procter & Gambleu, firmi koja proizvodi deterdžent Tide.

Predsjednica američke Komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda En Mari Burkl (Ann Marie Buerkle) rekla je da konzumacija ovog deterdženta može rezultirati smrću. 

- Ovo je počelo kao šala na internetu, a sada je otišlo predaleko - rekla je za CBS, koji također navodi da je najmanje deset smrtnih slučajeva povezano s probavljanjem ovih šarenih pakiranja deterdženta, koji djeci mogu izgledati poput slatkiša, piše Večernji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.