LIFESTYLE

Policija ovdje nikada ne dolazi: Zatvor u kojem se turistima prodaje kokain

Avaz.ba

27.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

San Pedro je ime najvećeg zatvora u bolivijskom gradu La Paz i jednim od najneočekivanijih turističkih atrakcija uopće. Iako je originalno osmišljen i izgrađen za 600 zatvorenika, danas u njemu živi oko 3000 osoba.

U San Pedru ne vrijede pravila kao u većini ostalih zatvora. Zatvorenici imaju posao, unajmljuju ili kupuju svoje ćelije i žive u njima s vlastitim ženama i djecom. Najčešće za smještaj i hranu zarađuju proizvodeći kokain u velikom zatvorskom laboratoriju, te ga preprodaju posjetiteljima.  

Ne čudi što San Pedro nazivaju kokainskim zatvorom. Preprodaja droge stvorila je svojevrsni klasni sistem unutar zatvora. Najveći igrači žive u bogatim dijelovima po imenu Posta, Pinos i Alamos, a ostatak u San Martinu, Prefekturi, Palmaru, Guanaju i Canči.

Cijena smještaja u najskupljim dijelovima zatvora stoji od 1500 do 1800 bolivijskih bolivijana, odnosno od 325 do 375 maraka. Takve ćelije dolaze sa zasebnom kupaonicom, pristupom kuhinji i kabelskoj televiziji. Ostali zatvorenici dijele skučene sobičke s još pet osoba.

U sklopu zatvora nalaze se trgovine, kantine i restorani koje su u vlasništvu zatvorenika, kao i mjesta za igranje videoigri, biljara, pokera ili šaha. U dvorištu se često organiziraju i nogometni turniri. Unutar zidina nalazi se i hotel za posjetitelje, bolnica te nekoliko crkvi.

Vrata ćelija se za sve osobe koje nisu zatvorenici zaključavaju u 21 sat, jer se navečer događa najviše nasumičnih napada hladnim oružjem, i to redom od osoba ovisnih o drogama. U prosjeku na ovaj način tragično skonča oko četiri osobe svakog mjeseca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.