LIFESTYLE

Zemlji prijeti udar iz svemira koji može uništiti naše društvo

Prodor visokoenergetskog Sunčevog vjetra napravio bi ogromnu štetu na elektronici širom svijeta, na avionima, satelitima, komunikacijskoj i elektrodistributivnoj mreži

Zemlja na udaru smrtonosnog zračenja

Avaz.ba

9.2.2018

Zemljino magnetno polje bilo je stotinama godina stabilno, sve do 1840. godine. Od tada do danas, magnetno polje naše planete slabije je za šestinu. Kako ništa ne ukazuje na slabljenje ovog trenda, pitanje je bi li se moglo dogoditi da kroz neko vrijeme život na Zemlji bude na udaru smrtonosnog zračenja iz svemira.

Električne čestice

Američka nacionalna meteorološka agencija NOAA objavila je animaciju koja pokazuje kako se Zemljin magnetni Sjeverni pol, zasad još u blizini geografskog Sjevernog pola, u posljednjih stoljeće i po kreće, otprilike, jedan kilometar sedmično iz smjera Kanade u smjeru Rusije.

Premještanje magnetnog pola simptom je promjena u magnetnom polju cijele planete Zemlje, a sve ovo što je prikazano u animaciji NOAA-e, ukazuje na to da je za očekivati kako će s vremenom doći do zamjene Sjevernog za Južni magnetni pol.

Slabi magnetno polje naše planete

Magnetno polje od ogromne je važnosti za život na Zemlji. Sunce okolinu konstantno bombardira razornim valovima električno nabijenih čestica, koje, zahvaljujući svom magnetnom polju, usmjeravaju Zemlju na Sjeverni ili na Južni magnetni pol.

Prijelazni period

Civilizacija se u posljednjih stotinjak godina izgradila na vrlo složenom tehnološkom društvu pa bi nagli prodor visokoenergetskog Sunčevog vjetra napravio ogromnu štetu na elektronici širom svijeta, na avionima, satelitima, komunikacijskoj i elektrodistributivnoj mreži.

Problem bi predstavljao prijelazni period u kojem bi se Sunčev vjetar probijao u područja između polova, onaj dio površine planete koji je naseljen i u kojem je izgrađena tehnološka civilizacija koju poznajemo.

 Rotacija planeta

Zemljin magnetizam posljedica je cirkulacije rastaljenog metala, željeza u vanjskom sloju Zemljine jezgre, odnosno između čvrste unutrašnje jezgre i Zemljinog plašta. Ta cirkulacija uzrokovana je okretanjem Zemlje, pri čemu oko električnog polja nastaje i magnetno polje. To je razlog i približne podudarnosti magnetskih i geografskih polova Zemlje, jer se cirkulacija rastaljenog željeza u jezgri odvija, otprilike, paralelno s rotacijom planeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.