Prvi centar za liječenje otvara se na proljeće

Sedam dana tretmana kanabisom u Hrvatskoj koštat će 5.000 eura

Avaz.ba
11.02.2018 00:01
A
A
A

Hrvatska će uskoro dobiti svoj prvi Canabio centar. U sklopu “Termi Sveti Martin”, u proljeće će se otvoriti Canabio centar koji će nuditi liječenje uz pomoć pripravaka od medicinskog kanabisa. Branimir Blajić, generalni direktor “Terma Sveti Martin”, kazao je kako će Canabio centar upotpuniti njihovu zdravstvenu ponudu.

Imućnija klijentela

- Očekujemo otvorenje centra krajem marta ili početkom aprila. Bit će to jedinstven koncept u Hrvatskoj - objasnio je Blajić.

Cilja se na tržište Rusije, Velike Britanije, sjeverne Evrope i arapskih zemalja. Terapija u Canabio centru trajat će od sedam dana do četiri sedmice. Svakom korisniku vadit će se krv, koja će se slati na analizu u laboratorij u Švicarskoj kako bi se za njega odredila najbolja kombinacija preparata od kanabisa.

Tri ljekara

Canabio centar upotrebljavat će medicinski kanabis koji će se nabavljati u apotekama u Hrvatskoj. Sedam dana liječenja koštat će skoro 5.000 eura. Pacijenti će, osim pripravaka od kanabisa i drugih prirodnih sastojaka, imati i psihološku pomoć, sve kako bi promijenili svoje životne navike.

U Canabio centru u prvoj fazi radit će tri ljekara, s tim da će u početku imati ograničen kapacitet do 10 pacijenata mjesečno. Planiraju otvoriti još nekoliko sličnih centara u Hrvatskoj.

Pomažu bolesnicima

Istraživanja su pokazala da pripravci od medicinskog kanabisa najviše pomažu osobama s dijagnozama reumatoidnog artritisa, osteoartritisa, dijabetesa i astme, a pozitivni učinci tretmana vidljivi su i kroz uspješniju rehabilitaciju nakon pojedinih oblika karcinoma. U Sloveniji je, kao i u Hrvatskoj, legalizirana upotreba kanabisa za medicinske svrhe, ali uz mnogo strožiju kontrolu.