Foto: ( Twitter)

Astronomi zabilježili Maskov kabriolet u svemiru

Avaz.ba
12.02.2018 07:46
A
A
A

Kompanija ''SpaceX'' milijardera Elona Maska (Musk) lansirala je u utorak raketu ''Falcon heavy'', najsnažniju koja trenutno postoji, a koja je u svemir poslala Maskov automobil ''Tesla roadster'' boje višnje. Uprkos tome što je Mask istakao da neće pratiti automobil, on to ipak radi

Naime, italijanski astronomi koji učestvuju u projektu "Virtual Telescope" već su uspjeli da zabilježe putovanje automobila kroz Sunčev sistem.

Fotografije su načinili pomoću sistema robotskih teleskopa u opservatoriji Tenagra u Arizoni, samo dva dana nakon polijetanja rakete "Falcon heavy".

Ipak, mnogi su bili razočarani činjenicom da se na fotografiji ne vidi crvena tačka, već svjetlosni odsjaj koji liči na zvijezdu (nalazi se na sredini fotografije):

Trag koji je ostavio roadster također se može vidjeti na fotografiji ispod:

Uprkos tome što je djeluje da je teško razlučiti automobil od ostalih nebeskih tijela, astronomi kažu da su vrlo lako pronašli taj objekat.  

- Bio je vrlo svijetao, i brzo se kretao u odnosu na ostala tijela. U trenutku nastanka fotografije, bio je udaljen od nas oko 470.000 kilometara - rekli su.

Podsjećamo, ''Tesla roadster'' se trenutno nalazi na putovanju ka Marsu. U automobilu se na mjestu vozača nalazi lutka, kod volana piše ''Bez panike!'', što je aluzija na čuveni ''Autostoperski vodič kroz galaksiju'' Daglasa Adamsa (Douglas), dok na jednom od dijelova u unutrašnjosti automobila piše ''napravili ljudi na Zemlji''. Osim toga, na radiju je tokom lansiranja puštena pjesma "Space Oddity" Dejvida Bouvija (David Bowie).

Inače, stručnjaci smatraju da bi auto mogao da se raspadne već nakon godinu. Naime, plastika koja se nalazi u vozilu nije otporna na drastične temperaturne promjene, a isto važi i za lutku.

 

Više o:

SpaceX Elon Musk