Misteriozna smrt: Tijelo ubijenog milionera prekriveno voskom pronađeno nakon više od mjesec

Autor: Blic.rs
12.02.2018 08:10
A
A
A

Osamdesetšestogodišnji milioner Alen Čapelou (Allan Chappelow) prebijen je nasmrt u svojoj zapuštenoj kući u Londonu u junu 2006. godine. Njegovo djelimično izgorjelo tijelo u položaju fetusa i prekriveno voskom policija je našla mjesec kasnije ispod hrpe novina, nakon što su ga posjetili u okviru istrage o neobičnim transakcijama na njegovom računu.

Lokalni poštar sjetio se da se jedan Kinez prije nekoliko sedmica raspitivao o Čapelouovoj pošti.

- Imao je oko 50 godina, govorio je engleskim akcentom.... Imao je crnu kosu do okovratnika i šiške - rekao je on.

Vang Jam je bio kineski emigrant koji je došao u Veliku Britaniju nakon prodemokratskih protesta na Trgu Tjenanmen 1989. godine. Neuobičajeno brzo je dobio status izbjeglice od britanskog ministarstva vanjskih poslova. Bavio se istraživačkim radom u jednom londonskom koledžu, ali je razvio i mrežu složenih finansijskih usluga. Izdao je nekoliko čekova bez pokrića i često su ga jurili zbog neplaćenih dugova.

Istražitelji su bili uvjereni da je on čovjek koga traže. Imao je motiv, jer je bio u finansijskim teškoćama.

Osumnjičeni tvrdio da mu je smješteno

Jam je stanovao nedaleko od Čapeloua, a poštar je rekao policiji da misli da ga je vidio na mjestu zločina. Povrh svega, snimila ga je sigurnosna kamera kako prebacuje žrtvine čekove na svoj račun u banci.

U septembru 2006. Jam je uhapšen u Švicarskoj i izručen je Britaniji. Policija je bila sigurna da ima ubicu, ali nije bilo forenzičkih dokaza koji bi ga povezali sa zločinom. Ubistvo je bilo brutalno, ali tužilaštvo nije moglo da dokaže da je optuženi ikada bio nasilan.

Policija je tvrdila da je Jam nakon ubistva Alena Čapeloua često krao poštu iz njegove kuće kako bi preuzeo njegov identitet, ali njegove kreditne kartice, PIN kodovi i šifre ležali su netaknuti na njegovom krevetu.

Vang je advokatima u zatvoru rekao da je do žrtvinih čekova i SIM kartice, koju je koristio, došao nakon što je uvučen u grupu kineskih gangstera u Londonu koji su bili odgovorni za krađu identiteta ubijenog. Tvrdio je da su vjerovatno pratili Čapeloua, ubili ga, a zatim ubistvo smjestili njemu.

Je li ubistvo naredio MI6?

Njegove tvrdnje nikada nisu javno provjerene, jer je uoči suđenja 2008., tadašnji sekretar za unutrašnje poslove Džeki Smit (Jackie Smith) zabranila izvještavanje o slučaju, radi zaštite javnog interesa zbog čega se špekulira da je Vang Jang možda bio doušnik obavještajne službe MI6 ili da mu je upravo ova služba naredila da ubije Čapeloua.

Advokat Džefri Robertson (Geoffrey) govorio je da njegov klijent ne može imati fer suđenje, ako se ono bude odvijalo u tajnosti.

- On želi da javnost čuje šta ima da kaže u svoju odbranu i da skine ljagu sa svog imena.

Porota ga je proglasila krivim po tri tačke optužnice koje su ga teretile za krađu, ali nije mogla da se saglasi da je kriv za provalu, krađu pošte i ubistvo.

Sudija je rekao da suđenje nije uspjelo i najavio ponovno suđenje za januar 2009. Jam je osuđen na doživotnu robiju, uz mogućnost oslobađanja najranije nakon 20 godina. Prema riječima Džefrija Robertsona, policija je naprosto “odlučila da je Vang Jam njihov čovjek” i nije razmatrala alternative.

Je li Čapelou vodio dvostruki život?

Autor Tomas Harding (Thomas Harding) razgovarao je s muškarcem 60-tih godina poznatim kao “Serpiko”, koji je između 2000. i 2006. često krstario parkom ''Hempstead hit'', nedaleko od žrtvine kuće, gdje je imao česte susrete s muškarcem u crnim pantalonama, crnoj košulji i s crnim šeširom. Taj čovjek je imao bradu i zvao se Alen. A onda je “Alen” nestao.

Čapelouova porodica je tvrdila da je policija u njegovoj kući našla razne seksualne predmete, uključujući i kondome i snimak parade ponosa.

Drugi svjedok je otkrio da mu je nožem prijetio muškarac u njegovoj kući na ''Downy Hillu'' i da mu je možda ukraden dio pošte.

Postavlja se pitanje jesu li u pitanju dvije grupe kriminalaca, nepoznate jedna drugoj, koje su počinile odvojene zločine?

Zbog odluke o tajnosti suđenja u cilju zaštite javnog interesa, značajni dijelovi suđenja održani su u tajnosti, a još je čudnije što je novinarima i dalje zabranjeno da špekuliraju o razlozima. Jam i dalje tvrdi da je nevin, piše "Mirror".