LIFESTYLE

NASA odustaje od Međunarodne svemirske stanice

Avaz.ba

12.2.2018

Nezvanična informacija da Bijela kuća planira da, u nekoliko faza, napusti finansiranje Međunarodne svemirske stanice (MSS), uzburkala je proteklih dana sve one koji se bave svemirom ili prate svemirska istraživanja.

Dnevnik ''Washington Post'' imao je uvid u dokument koji nudi više detalja o tome. Naime, vlasti Sjedinjenih Država planiraju da finansiraju MSS do kraja 2024. godine. To, međutim, ne znači da će stanica prestati s radom.

Američke vlasti namjeravaju da prepuste MSS privatnom sektoru. Iako dokument ne nudi mnogo detalja, vašingtonski dnevnik piše da bi time stanica postala neka vrsta ''vrijedne orbitalne nekretnine''.

- Odluka da okončamo direktnu finansijsku podršku MSS u 2025. godini ne znači da će ona tada biti stavljana van funkcije. Moguće je da će svemirska industrija nastaviti da upravlja nekim njenim elementima i operacijama kao dio budućeg komercijalnog aranžmana - navodi se u dokumentu.

- NASA će proširiti međunarodna i komercijalna partnerstva u narednih sedam godina kako bi osigurala nesmetan pristup i prisustvo ljudi u Niskoj Zemljinoj orbiti - ističe se u dokumentu američke svemirske agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.