LIFESTYLE

Počelo suđenje koje će dovesti do izmjena zakona: Može li 11-godišnje dijete pristati na seks s odraslom osobom

Prošle godine 11-godišnja djevojčica imala je seksualni odnos sa 28-godišnjim muškarcem, roditelji su podnijeli tužbu protiv muškarca, a tužilaštvo smatra da se ne radi o silovanju

Makron predlaže da minimalna dob bude 15 godina

Avaz.ba

14.2.2018

Može li 11-godišnje dijete slobodno pristati na seksualni odnos s 28-godišnjim muškarcem, pitanje je koje se našlo u centru suđenja koje počinje u Pontoau, u pariskoj regiji u Francuskoj. Naime, predloženim nacrtom zakona, koji će se naći na sudu, predviđa se uvođenje minimalne dobi za pristanak na seksualni odnos.

Bez prisile

Prošle godine 24. aprila 11-godišnja djevojčica slijedila je muškarca, koji joj je već prišao dva puta u prošlosti, do njegovog stana gdje su imali seksualni odnos. Njeni roditelji podnijeli su tužbu za silovanje, opisujući prestravljeno dijete koje je bilo nesposobno da se brani i koje je doživjelo šok.

No, tužilaštvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloljetnicu koja je otišla za muškarcem vlastitom voljom. Ocijenivši da nije bilo ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, tužilaštvo je odlučilo krivično goniti oca dvoje djece zbog zakonom zabranjenog spolnog odnosa s djetetom koji je definiran kao seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina. Prijeti mu pet godina zatvora.

Nacrt zakona

Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovno vratiti na početak jer roditelji maloljetnice namjeravaju zatražiti da se muškarac krivično goni za silovanje, za što je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za spolni odnos bez prisile, za što može dobiti najviše pet godina zatvora.

Nakon ove afere vlada je odlučila uvesti minimalnu dob za pristanak na seksualni čin koja bi, prema prijedlogu predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) iznosila 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebao odrediti taj prag očekuje se na vladi 7. marta, a grupa stručnjaka, među kojima su pravnici i ljekari, trebala bi iznijeti svoje mišljenje 1. marta.

Nasilje i prijetnja

Za advokaticu djevojčice Karin Diboa (Carine Diebolt) pitanje pristanka 11-godišnjeg djeteta ne bi se trebalo ni postavljati. Ako se njena klijentica i prepustila, to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra Diboa, za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni u toj aferi: uz seksualnu penetraciju, moralna prisila, iznenađenje, nasilje i prijetnja. Advokat odbrane istaknuo je da navodna žrtva izgleda starija od svoje dobi te da je u duhu njegovog klijenta imala 17 godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.