LIFESTYLE

Geni otkrivaju vrijeme smrti

Trenutno se kao pokazatelj koristi mjerenje temperature tijela, koja svakog sata opadne za 1,5 Celzijevih stepeni

Naučnici su identificirali ključnih 187 gena

Avaz.ba

15.2.2018

Genetski sat koji počinje kucati nakon što neko umre, mogao bi u budućnosti biti od velike pomoći forenzičkim timovima u utvrđivanju tačnog vremena smrti. Trenutno se kao pokazatelj koristi mjerenje temperature tijela, koja svakog sata opadne za 1,5 Celzijevih stepeni.

 Imunološki sistem

Na vrijeme smrti upućuje i rigor mortis (mrtvačka ukočenost), kao i prisustvo insekata u blizini tijela. Ipak, nova metoda nudi znatno jednostavniji način za utvrđivanje trenutka smrti i to samo u roku od sat od pronalaska tijela. Naučnici su otkrili kaskadu genetskih promjena koje se dešavaju kad osoba umre, a koje vode ka smrti svih ćelija i gašenju imunološkog sistema.

Najjasniji rezultati dobivaju se iz kože, štitne žlijezde, potkožne masti i pluća s obzirom na to da geni nakon smrti više ne igraju ulogu u pokretanju procesa koji utječu na prenošenje kiseonika iz pluća u preostali dio organizma. Istraživači, koji su proučili gene 129 mrtvih osoba, kažu da su vrijeme smrti zahvaljujući novoj metodi otkrivali za, u prosjeku, 63,75 minuta.

 Vidljive promjene



Brže otkrivanje vremena smrti

Ipak, istraživači, na čelu s Centrom za regulaciju genske ekspresije u Barceloni, navode da ova metoda nije dokazano efikasna 24 sata nakon smrti i kasnije.

- Najočiglednije promjene u genskoj ekspresiji odvijaju se od sedam do 14 sati nakon smrti - kaže doktor Pedro Fereira (Ferreira) s Univerziteta u Portu u Portugalu.

Genska ekspresija predstavlja proces u okviru kojeg se instrukcije u našim genima pretvaraju u finalni proizvod, poput proteina.

Igraju važnu ulogu

Naučnici su identificirali 187 gena koji igraju važnu ulogu nakon smrti, uključujući gene HBA1 i HBA2, zadužene za procese prenošenja kiseonika iz pluća u ostatak tijela i promjenu u njihovom ponašanju kad osoba prestane disati. Nova genetska metoda omogućava utvrđivanje vremena smrti proučavanjem određenih vrsta tkiva, što znači da je ono moguće čak i kad se pronađu samo ostaci tijela, a ne cijelo tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.