LIFESTYLE

Adam i Šivon Raf: Bračni par koji je Google koštao nevjerovatnih 2,4 milijarde eura

Avaz.ba

16.2.2018

Evropska unija je kaznila internet giganta "Google" i naredila mu da plati rekordnih 2,4 milijarde eura, zbog favoriziranja vlastitih usluga za onlajn kupovinu. Do te kazne je došlo zahvaljujući dugotrajnoj borbi i tužbi dvoje običnih ljudi.

Adam (51) i Šivon (49) Raf (Shivaun Raff) su bračni par iz Berkšira, a sada su za sajt "Wired" prvi put progovorili o tome kako su uspjeli na koljena baciti "Google".

Oni su 2005. godine dali otkaze na svojim radnim mjestima, kako bi pokrenuli "Foundem", sajt za provjeru cijena, koji je osmišljen tako da korisnici na njemu mogu doći i do teško pristupačnih dijelova interneta, onih koji nisu dobro rangirani na "Google", a njima odgovaraju po geografskoj blizini i drugim kriterijima.

Međutim, ubrzo nakon lansiranja sajta, primejtili su da su se dobro kotirali na svim pretraživačima, osim na "Google". Za svaku relevantnu pretragu u vezi s djelatnošću njihovog sajta, "Foundem" je bio nisko kotiran, osim u slučaju da neko ukuca baš njihov naziv sajta.

Krivac je bio "Google" algoritam koji je navodno trebao iskorijeniti sajtove sa "spam" sadržajem, ali je ciljao i sajtove koji nemaju mnogo originalnog sadržaja, a među njima su i sajtovi s različitim uslugama pretrage, poput "Foundem".

Tako je Adam shvatio kako se u sekundi njegov sajt s vrha pretrage spustio na 70 i neku poziciju. Za ogroman broj ljudi je "Google" glavni pretraživač. U jednom potezu ta kompanija je sajt "Foundem" efektivno izbrisala s interneta.

Više puta je kontaktirao "Google" zbog te nepravde, ali nije ništa postigao time.

Onda je u decembru 2008. godine, sajt "Foundem" imenovan za najbolji britanski sajt za poređenje cijena.

Adam i Šivon su mislili da će to nagovoriti "Google" da je njihov sajt validan i dobar, ali je internet gigant i dalje odbijao da im pomogne.

- Nismo u mogućnosti da vam pružimo privatnu podršku - pisalo je u odgovoru kompanije "Google".

- Tad nam je postalo jasno da moramo krenuti u rat. U tom trenutku smo sebi rekli: Je*eš ovo! Google je siledžija. To što rade je pogrešno i mi ćemo pobijediti - rekao je Adam.

Oni su nastavili da pišu "Google" i konačno je kompanija odlučila njihov sajt staviti na "bijelu listu". Tada se posjeta njihovom sajtu podigla za čak 10.000 posto.

Međutim, oni su shvatili da nisu jedini i da "Google" guši rivale i na pretraživaču daje prednost vlastitim uslugama za poređenje cijena, takozvanom "'Google Product Search" koji se javljao na vrhu pretraga.

Zato su odlučili da slučaj iznesu pred Evropsku komisiju za konkurenciju. Tako je bračni par Raf postao prvi tužitelj u slučaju u koji su se kasnije uključili "Yelp", "Trip Advisor", "Expedia" i "Deutsche Telecom".

Konačno, 27. juna 2017. godine Margaret Vestager (Margrethe), evropska komesarka za konkurenciju je presudila da je "Google" zloupotrijebio svoju dominaciju na tržištu i naredila mu da plati kaznu od 2,4 milijarde eura, što je rekordna kazna ikada izrečena nekoj kompaniji.

Iako su čekali 11 godina, Rafovi kažu da nisu proslavili pobjedu, ali ističu da je borba bila vrijedna.

- Ako se upuštate u ovakvu borbu, ne smijete biti osoba koja previše slavi ili očajava, jer biste sagorjeli u bici - rekla je Šivon Raf.

- Bilo bi pogrešno da smo odustali. Uradili smo pravu stvar - rekao je Adam.

Ipak, "Google" je podnio žalbu, tako da će proći još dosta vremena prije nego što se slučaj završi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.