LIFESTYLE

Nikol: Mislio sam da je šala da u restoranu pola gostiju odgovori na "dobra večer, ministre"

New Zeland Herald

18.2.2018

Piter Nikol (Peter Nicholl) je međunarodni bankarski konsultant koji je postao neobična javna ličnost, preuredio je bankarski sistem Bosne i Hercegovine nakon rata, i bio guverner Centralne banke BiH.

New Zeland Herald je tako počeo priču o bivšem guverneru Centralne banke Bosne i Hercegovine.  

- Kada je počinjao bankarsku karijeru, ni u najluđim snovima nije mogao sanjati da će njegov potpis stajati na bosanskim novčanicama, ili da će ga na ulici zaustavljati stranci kako bi mu čestitali –  piše NZ Herald.

List dodaje je ovog bankarskog konsultanta u BiH proslavila uloga guvernera Centralne banke, koju je obnašao od 1997. do 2004. godine. 

Nikol navodi da je po dolasku u BiH zatekao "banku podijeljenu na tri dijela" te četiri valute koje su korištene i tri sistema plaćanja.

- Imali su period hiperinflacije. Imali su novčanice sa 13 nula na njima. Dnevna stopa inflacije bila je 37 posto. Prolazili su kroz svaku nestabilnost kroz koju su mogli proći i nisu vjerovali svojim institucijama – prisjeća se Piter Nikol.

Nikol je sada 73-godišnjak, ali se još ne želi penzionisati. Kaže da u martu namjerava putovati na Kosovo, zbog poslovnih obaveza. 

- Čak i danas, Centralna banka je jedna od rijetkih institucija u Bosni koje normalno funkcioniraju – navodi se u tekstu u kojem Pitera Nikola opisuju kao "bosanskog bankarskog superheroja".

Svoju bankarsku karijeru  započeo je u 27. godini. Radio je u Rezervnoj banci Novog Zelanda pune 22 godine, gdje je bio i zamjenik guvernera. Zatim je preuzeo dvogodišnju dužnost izvršnog direktora u Svjetskoj banci, prije nego što je došao u BiH. Na tu ga je poziciju imenovao MMF, ali mu je trebalo i zeleno svjetlo tri člana Predsjedništva BiH.

- Sve im je podijeljeno na tri – pojasnio je Nikol.

U BiH je u tom periodu, navodi, postojalo 76 banaka, 16 parlamenata i 167 ministara na različitim nivoima.

- Prije nego što sam otišao, neko mi je rekao da postoje samo tri ili četiri dobra restorana u Sarajevu, ali kada bih ušao u jedan i rekao: "Dobra večer, ministre", pola gostiju bi odgovorilo – priča Nikol.

Nikol je mislio da je riječ o šali, ali to nije bila šala. 


Pojasnio je da je unutrašnje uređenje zemlje riješeno Dejtonskim mirovnom sporazumom, koji je prekinuo rat, ali je, "bio loš za upravljanje državom". Sve što je znao o BiH prije dolaska je ono što je uspio vidjeti na televiziji.

U Sarajevu se, ipak, osjećao sigurnim i nije želio tjelohranitelje. Sarađivao je s tri lokalna viceguvernera, Bošnjakom, Hrvatom i Srbinom. Samo jedan od njih je govorio engleski jezik pa se na početku oslanjao na prevodioce.

S tim u vezi  prisjetio se situacije kada je svjedočio na sudu koji je imao vlastitog prevodioca.

Nakon određenog vremena, Nikolov prevodilac mu je prišao i rekao da sudski prevodilac ne prevodi njegove riječi na pravi način. Optuženi, troje bivših uposlenika, su se suočavali sa zatvorskom kaznom u zavisnosti od njegovog svjedočenja.

Nakon šest godina boravka u BiH  dobio je i državljanstvo kako bi mogao ostati duže. Državljanstvo BiH je njegovoj supruzi Glinis (Glynyss) i njemu omogućilo da usvoji djevojčicu Lili (Lily). Nikol ima troje djece iz prvog braka.

Kaže da i danas nosi zlatni prsten sarajevskog zlatara, a dok se brinuo za bebu i Centralnu banku BiH, Nikol je otvorio i vlastiti restoran "Seasons".

Dizajniranje bh. valute, kaže, bio je višemjesečni iscrpljujući posao popraćen prepirkama članova uprave Centralne banke.

- U konačnici sam rekao da se neću više raspravljati i da ću ih sam dizajnirati – kazao je.

Nikol i Glinis zamolili su francuske stručnjake da dizajniraju modele novčanica s licima bh. književnika, a novčanice su nosile i njegov potpis.

Nakon što je otišao iz BiH, živio je u Italiji sedam godina, prije nego što se vratio na Novi Zeland 2015. godine. Tokom svoje karijere  posjetio je 70 centralnih banaka, a radio u 20.

Danas radi kao međunarodni konsultant. Nakon napuštanja pozicije u Centralnoj banci vraćao se u BiH i tvrdi da ne bi oklijevao vratiti se i raditi ovdje ponovo.

NZ Herald navodi i da je Nikol promijenio profil Centralne banke te je promijenio svijest cijele države. Prethodno su građani čuvali njemačke marke pod madracima, vjerujući kako je to sigurnije od čuvanja novca u bankama.

- Ljudi bi mi prilazili na ulici ili dok sam sjedio u restoranu i govorili: "Gospodine Nikol, želimo vam zahvaliti jer ste nam omogućili nisku inflaciju i stabilan devizni kurs, ne znate kako nam je to važno. Političari nisu bili potpuno uvjereni, ali građani jesu – priča Nikol.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.