LIFESTYLE

Strog zakon i za spontani pobačaj: Žene se kažnjavaju i po 30 godina zatvora

Teodori del Karmen Vaskez smanjena je kazna jer nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je namjerno rodila mrtvo dijete

Teodora je iz zatvora izašla nakon 11 godina

Avaz.ba

18.2.2018

Teodora del Karmen Vaskez (Carmen Vasques) izašla je na slobodu nakon što je odslužila 11 godina zatvorske kazne zbog teškog ubistva. Ona je 2016. godine osuđena na strogu kaznu od 30 godina zatvora i to zbog spontanog pobačaja.

Odluka suda 

Vaskez živi u El Salvadoru, koji je poznat po svom oštrom zakonu koji zabranjuje pobačaj pod bilo kojim uvjetima. Njena kazna, nasreću, smanjena je nakon odluke vrhovnog suda u kojoj stoji da nije pronađeno dovoljno dokaza koji bi potvrdili da je namjerno rodila mrtvo dijete. 

Vaskez je 2007. godine bila u devetom mjesecu trudnoće i s uzbuđenjem je očekivala dolazak bebe. Jedan dan na poslu osjetila je oštru bol u stomaku, pozvala je Hitnu pomoć, no prije njihovog dolaska zbog velikog krvarenja izgubila je svijest. Kada se probudila, dočekali su je policajci i optužili da je pokušala ubiti svoje dijete inducirajući pobačaj. 

Imala 24 godine

- Rekli su mi da će me uhapsiti zbog ubistva. Policajka me gurnula ustranu i rekla: „Kujo, istruhnut ćeš u zatvoru“. Rekli su mi da sam ubila svoje dijete - prisjeća se Vaskez tog dana kada je završila u zatvoru. 

Prije nego što je shvatila šta se događa, odvedena je u zatvor i osuđena na 30 godina. Tada je imala 24 godine i četverogodišnjeg sina. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.