LIFESTYLE

Par iz Kine proslavio 80 godina zajedničkog života

Svakoga jutra zajedno doručkuju i čitaju novine

Iza njih su vrlo teški periodi

Avaz.ba

18.2.2018

Dugovječni bračni par u Kini proslavio je 80 godina zajedničkog života prošlog mjeseca u svom domu u gradu Rugao, u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangsu. Tom prilikom snimljen je i video ceremonije koji prikazuje dirljivi prizor kako Xu Liangquan (100) brižno drži ruku svoje supruge Shao Xiuying (101) dok sjede jedno pored drugog ovjenčani prigodnom medaljom i crvenim šalom.

Xu i Shao imaju dva sina, dvije kćerke i unuke, dobrog su zdravlja i dane provode u miru. Svakoga jutra zajedno doručkuju i čitaju novine, a popodnevne sate krate igrajući karte s komšijama.

U svojih stotinu godina života proživjeli su svašta, 2. svjetski rat, Veliku glad (kada je 45 milijuna ljudi umrlo između 1958. i 1962.), te užase komunističke Kulturne revolucije šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada je svaki obrazovani Kinez mogao biti optužen, javno osramoćen i zatvoren.

U svojoj autobiografiji objavljenoj 2000. Xu je napisao da je njegova supruga stub njihove porodice i da je bila uz njega bez obzira na sve.

Oni su sami zaključili da su doživjeli 100 godina uz pomoć pet stvari: svog doma, partnera, djece, štednje i starih prijatelja.

Šetnja i slatkiši

Kako su pisali lokalni mediji, par ima naviku šetnje dva puta dnevno te vole vježbati i izbjegavaju duže sjediti mirno. Što se tiče prehrane, vole jesti slatko, kašu i krompir.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.