LIFESTYLE

Pablo Eskobar imao vlastiti zatvor u kojem su vladala njegova pravila

Kienyke

3.3.2018

Jedna od brojnih stvari u kojima je ozloglašeni kralj kokaina Pablo Eskobar (Escobar) bio odličan bilo je pregovaranje. U njegovoj biografiji punoj krvi, ubistava i novca, za koji ni on sam nije znao koliko ga ima, jedan podatak posebno se ističe.

Bio zaštićen

Eskobar je uspio nagovoriti kolumbijsku vladu da ga ne izruči Sjedinjenim Američkim Državama i da mu dozvoli boravak u zatvoru koji je sam izgradio, bez policije i u kojem su vladala njegova pravila. Ulazak u vlastiti zatvor bilo je krajnje rješenje za Eskobara, jer je tako bio zaštićen od mogućih ubica i od izručenja.

Zatvor nazvan “La Cathedral” napravljen je na imanju koje se prostiralo na tri kilometra na vrhovima planine koju je Eskobar posjećivao kao dijete. Posjedovao je nogometno igralište, gigantsku kuću za lutke, bar, džakuzi, pa čak i vodopad, vodene krevete, kućno kino, diskoteku i veliki bar.

Raskošne zabave

Svake druge sedmice kamioni su dostavljali potrepštine za gazdu i njegove čuvare. No, često su s njima dovozili i prostitutke, čije su usluge čuvari koristili, a Eskobara su nekoliko dana u sedmici posjećivali porodica, prijatelji, partneri, pa čak i profesionalni igrači nogometa. Bio je domaćin raskošnih zabava u zatvoru, na kojima su se posluživali viski i kokain, a naravno da je nastavio krijumčariti drogu u SAD.

 Ipak, dogovor se raspao nakon što je Eskobar u zatvor doveo četvoricu svojih poručnika kako bi ih ispitivao, mučio i na kraju ubio. Tada su vlasti odlučile preseliti ga u standardni zatvor. U junu 1992., nakon 13 mjeseci zatvora, Eskobar je opet bio u bijegu, koji je potrajao sve do 2. novembra 1993., kad je ubijen.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.