LIFESTYLE

Kraljica Elizabeta putuje automobilom od 15 miliona dolara

Predsjednik SAD koristi blindiranu limuzinu, koja pruža maksimalnu zaštitu, vrijednu 1,5 miliona dolara

Kraljica Elizabeta: Najskuplje vozilo

Avaz.ba

9.3.2018

Kraljevi, predsjednici, premijeri, svi oni uživaju u luksuzu koji donosi pozicija, a luksuzni automobili samo su djelić toga. Najskuplji državni automobil na svijetu Bentley State Limousine pripada kraljici Elizabeti II, koja se sa ponosom vozi njime.

Ovaj automobil od 15.167.500 dolara napravljen je za 50. godišnjicu ovog brenda i od tada je u vlasništvu kraljevske porodice.

Prostrani enterijer

Slijedi ga Cadillac One, vrijedan 1.500.000 dolara, koji pripada predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država. Ovaj automobil transformiran je u blindiranu limuzinu koja pruža maksimalnu zaštitu, ali i luksuz. Tu je i luksuzni kineski državni automobil Hongqi Limousine od 801.624 dolara. Ovo je, ujedno, i najskuplji automobil u Kini i jedina mu je svrha da bude elitno vozilo kineskih državnika.



Blindirana limuzina pruža maksimalnu zaštitu

Papa je poznat po svom Mercedesu M-Class od 524.990 dolara, odnosno po Papamobilu. On je modificirana verzija koja na zadnjem kraju ima staklenu barijeru u kojoj se Papa nalazi. I državnici Tajlanda vozaju se luksuznom limuzinom Maybach 62, koja košta pola miliona dolara. Prostrani enterijer, frižider s luksuznim vinima i sjajno ozvučenje omogućavaju im da putuju sa stilom.

Otporan na metke

Državnici Velike Britanije opredijelili su se za domaći Jaguar XJ Sentinel od 455.025 dolara. Potpuno je neprobojan i otporan na metke, a u njemu se nalazi i rezervoar s kisikom, koji može spasiti život u neočekivanim situacijama. I Vladimir Putin može se pohvaliti da na posao ide Mercedesom S, koji košta 251.417 dolara. Ova limuzina potpuno je redizajnirana i pretvorena u otporni blindirani auto.

Moderniziran i udoban

Vlada Indije vlasnik je Mercedesa S600 Pullman Guard od 180.000 dolara, koji je, zapravo, velika limuzina. Ovaj automobil klasičnog dizajna je moderniziran, a unutrašnjost je preuređena i sadrži pufnasta i meka sjedišta, koja pružaju veliku udobnost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.