LIFESTYLE

Grand kanjon: U indijanskom plemenu daleko od civilizacije živi 208 ljudi

Članovi plemena zime provode u lovu

Avaz.ba

12.3.2018

Američki Grand kanjon jedan je od simbola SAD te jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova zemlje. Prostire se na skoro 5.000 kilometara kvadratnih, a najpoznatiji je po kanjonima crvenih stijena i rijeci Kolorado koja protječe kanjonom.

Uzgajaju žitarice

U srcu parka, unutar samog kanjona, nalazi se seoce Supai, jedino mjesto u SAD gdje se pošta još raznosti na mulama i magarcima. Stoljetni je to dom indijanskog plemena Havasupai. Tamo živi 208 ljudi, članova plemena, koji striktno reguliraju dolazak stranaca, a do njihovog sela može se doći ili helikopterom ili na magarcu nakon šest sati spuštanja niz klisure kanjona.

Članovi plemena zime tradicionalno provode na ispašama i u lovu, a u proljeće i ljeto spuštaju se u kanjone gdje na malo škrte plodne zemlje uzgajaju žitarice. Najveća pošast proteklih godina nisu napadi drugih plemena, nego nagle poplave u kanjonu koje uzrokuje globalno zatopljenje.

Dio je zgrada čak uklesan u crvene klisure kanjona, nemaju ulica, imaju dvije crkve, jedno mjesto na kojem se može popiti kafa i maleni dućan koji se također opskrbljuje na četiri kopita.

Teritorij plemena Havasupai je američko ministarstvo agrokulture proglasilo najzabačenijim mjestom u SAD. Pleme Havasupai na tom teritoriju živi već više od 800 godina, iako je površina na kojoj su nekada živjeli iznosila gotovo deseterostruko više, za smanjenje su zaslužni bijeli kolonizatori.



Turisti često posjećuju jezero i vodopade

Članovi plemena desetljećima su vodili bitke s američkim vlastima da im se dopusti povratak barem dijela zemlje čiji je veliki postotak pod nadzorom nacionalnog parka. Havasupai pleme dio je većeg naroda Hualapai, a miješali su se i s plemenom Hopi. Ime Havasupai označava plavo-zelene vode njihovih izvora i jezeraca koji zaista nestvarnom bojom privlače sve više turista.

Plava voda

- Ta plava voda je u našoj krvi, baš kao i crvene stijene - kaže Rex Tilousi, jedan od starješina plemena.

Članovi plemena sve više ovise o turistima koji posjećuju jezero i vodopade, kao i sam Supai, njihov glavni grad.

 Vraćanje u prošlost

- Supai izgleda tako kao da ste se vratili dva stoljeća unazad. Jedva da ima struje, pošta teško dođe, a oko vas se govori samo jezik havasupai, dijalekt juman jezika - kaže novinarka BBC-ja o jedinom indijanskom jeziku u SAD koji govore baš svi članovi jednog indijanskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.