ISTRAŽIVANJA

NASA bi asteroid mogla gađati nuklearnim oružjem

Nakon što dobijemo uzorak s asteroida, saznat ćemo više podataka o njegovom sistemu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi, rekao je Dirborn

Iz NASA-e žele zaštititi Zemlju

Avaz.ba

13.3.2018

Asteroid Bennu, promjera 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 kilometara na sat, a naučna istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2.700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine. Iz NASA-e ne vjeruju da bi Zemlja mogla biti ugrožena, jer uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, ali oni ipak ne žele prepustiti stvar slučaju.

Dovoljno vremena

Iz tog razloga pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), koji vode NNSA, NASA i dva američka državna odjela iz ministarstva energije. Oni žele lansirati letjelicu tešku 8,8 tona koju nazivaju Impactor, koja će biti navođena da udari u Bennu ili će koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje.



Dirborn: Postoje opasni asteroidi

- Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena, možemo ga skrenuti pomoću Impactora, ali ako ćemo biti u žurbi, koristit ćemo nuklearno oružje. Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidu držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti faktore kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili - izjavio je fizičar Dejvid Dirborn (David Dearborn).

Poslana letjelica

On je dodao kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER, ali da to još ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara.

- Na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i donijeti s njega uzorke tla na Zemlju. Nakon što dobijemo uzorke, saznat ćemo više podataka o njegovom sistemu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi – kaže Dirborn.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.