PREVARE

Izgubila svih 700 miliona dolara koje je zaradila na laži

Holms: Prenapuhala svoje medicinsko otkriće

Avaz.ba

17.3.2018

Elizabet Holms (Elizabeth Holmes) ne tako davno nazivali su revolucionarnom inovatoricom, bila je najmlađa milijarderka na svijetu, a sada njena kompanija vrijedi nula dolara. Holms je u potpunosti izgubila kontrolu nad kompanijom “Theranos”, koju je sama osnovala, a proslavio ju je navodni revolucionarni način otkrivanja bolesti iz jedne kapi krvi.

Carstvo se srozalo

Zaradu od više od 700 miliona dolara Holms je ostvarila prevarom, a u protekle dvije godine njeno carstvo se srozalo, zatvorila je postrojenja širom Sjedinjenih Američkih Država i podijelila je stotine otkaza. “Forbes” ju je 2014. smjestio na 110. mjesto svoje liste 400 najbogatijih i te je godine njena imovina procijenjena na čak 4,7 milijardi dolara da bi 2016. njeno bogatstvo procijenili na nula dolara.

U optužnici koja je protiv nje podignuta, piše kako je lagala tvrdeći kako su proizvodi “Theranos” korišteni na ratištu u Afganistanu te da će kompanija od toga u 2014. godini generirati 100 miliona dolara prihoda. Optužena je da je namjerno obmanjivala javnost, investitore i korisnike o mogućnostima tehnologije, zaradi te načinu poslovanja kompanije. Holms je sa sudom postigla nagodbu i, osim što je sve izgubila, mora platiti i kaznu od 500.000 dolara.

Holms je lagala o mogućnostima svog medicinskog otkrića, tvrdeći da se iz kapi krvi mogu dobiti podaci o tome boluje li neko od karcinoma.

Velika poruka

- Ovo je velika poruka za poduzetnike i Silicijsku dolinu. Ako želite napraviti revoluciju u nekoj industriji, onda ne smijete lagati o svom proizvodu i referirati se na ono što se nadate da će vaša tehnologija jednom postići nego trebate iskreno reći gdje ste danas - kaže portparol agencije za nadzor berzovnog poslovanja u SAD.

Posljednje oglašavanje Holms u javnosti bilo je 2015. godine, i to putem Twittera.

 Napustila fakultet

Holms je u danima najveće slave prozivana genijalkom i revolucionarkom. Poput Bila Gejtsa (Bill Gates), kao 19-godišnjakinja je došla svom mentoru na Univerzitetu Stanford s idejom, a ubrzo je rekla kako odustaje od fakulteta kako bi se posvetila biznisu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.