GRENLAND

Resort u divljini za najgore zatvorenike

Njegov je krajnji cilj rehabilitirati zatvorenike, od kojih će se većina vratiti u društvo

Prostire se na tri nivoa

Avaz.ba

19.3.2018

Zatvor usred snježne tundre, bez visokih zidova pod naponom, gdje najgori zatvorenici povremeno odlaze u lov i hodaju divljinom, mnogima na prvi pogled nalikuje na neki resort u divljini. Upravo takav zatvor na Grenlandu, nazvan „Ny Anstalt“ i 265 kilometara ispod arktičkog kruga, otvorit će svoja vrata 2019. godine.

Dizajn i arhitektura

Ideja iza humanog zatvora jest rehabilitacija zatvorenika kroz okolinu, a za to su bitni dizajn i arhitektura. Koliko je to god moguće, kopirat će normalan život da bi se zatvorenici pri povratku u društvo manje stresno prilagođavali.


Pritvorenici će imati normalan život

Zatvor će, opisuje arhitekta Tomas Rus Kristensen (Thomas Ruus Christensen), biti kao malo selo s rezidencijalnom četvrti, radnim mjestima, zgradom za obrazovanje i sport te bolnicom i crkvom.

 Cilj rehabilitacija

- Bit će 76 ćelija, od kojih 40 zatvorenih, a 36 za zatvorenike koji imaju više slobode. Zatvorenici koji zasluže to pravo moći će zaraditi plaću prije nego što se navečer vrate u zatvor. Ćelije imaju 12 kvadratnih metara i pozicionirane su da gledaju prema planini Sermitsiag na susjednom otoku. Tehnologija, ali i priroda onemogućuju bijeg - kaže Kristensen.

Zajedničke će prostorije ukrasiti lokalni umjetnici slikama pejzaža i rezbarijama životinja. Zatvor se prostire na tri nivoa, a čuvari će nadgledati sve međusobne susrete zatvorenika da ne bi bilo nasilja. Čuvari neće trebati nositi oružje, što će im pomoći da se bolje povežu sa zatvorenicima, a sve u cilju rehabilitacije.

Zlatni standard

Zlatni standard postavio je norveški zatvor „Halden“. Kapacitet za 227 zatvorenika uključivao je teretanu, zid za penjanje, staze za trčanje, nogometno igralište, biblioteku, muzički studio i porodičnu kuću, gdje su mogli doći i prenoćiti članovi porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.