OTVORENO

Saudijski princ Mohamed bin Salman: Bogat sam i ne želim jednostavan život

Princ Muhamed: Dio prihoda u dobrotvorne svrhe

Avaz.ba

23.3.2018

U televizijskoj emisiji koja se prikazuje na kanalu CBS, saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman odgovorio je na niz škakljivih pitanja, među kojima su ženska prava u Saudijskoj Arabiji i njegovo bogatstvo. On je tom prilikom rekao da je svjestan da je u Saudijskoj Arabiji ženama bilo oduzeto osnovno ljudsko pravo.

 Stroga pravila

U junu prošle godine, on je prvi put dopustio ženama da voze automobile i snažno se založio za proširivanje sadržaja zabavnog života. Na pitanje jesu li žene ravnopravne sa muškarcima, princ Mohamed je odgovorio:

- Apsolutno. Svi smo mi ljudska bića i tu nema nikakve razlike.

S njegovim dolaskom na vlast prestao je važiti strogi pravilnik zabrana prilikom odijevanja žena, povećan je njihov udio u radnoj snazi, a rekao je i da vlada radi na reguliranju izjednačavanja plaća muškarcima i ženama.

Enormno troši

Kritičari mu zamjeraju da enormno troši vlastiti novac, dok se istovremeno zalaže za fiskalnu odgovornost, a građanima je nametnuo i nove poreze. Princ Mohamed je u samo nekoliko posljednjih godina kupio superjahtu za 500 miliona dolara, francuski dvorac za više od 300 miliona dolara i umjetničku sliku za 450 miliona dolara.


Kupio superjahtu za 500 miliona dolara

Odgovarajući, istaknuo je kako se ne želi odreći svog bogatstva i voditi jednostavan život.

- Što se tiče mojih privatnih troškova, da, ja sam bogat. Nisam siromašan. Nisam ni Mahatma Gandi (Gandhi) ni Nelson Mandela. No, ono što radim kao osoba jeste da dio svojih ličnih prihoda potrošim na dobrotvorne svrhe, odvojim barem 51 posto za ljude i 49 za sebe – rekao je princ.

Nasljednik kraljevske krune

Mohamed bin Salman nasljednik je kraljevske krune i postat će kralj nakon smrti njegovog oca, kralja Salmana. Teoretski, Mohamed bi mogao vladati Saudijskom Arabijom idućih 50 godina.

- Ako sve bude išlo normalnim tokom, to se i očekuje - rekao je princ Mohamed.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.