LIFESTYLE

Pokušajte ih riješiti: Mozgalice koje će dobro namučiti čak i najpametnije

Avaz.ba

16.11.2017

Često izgubimo koncentraciju i osjećamo se umorno nakon dugog dana na poslu, pa je stoga bitno da osvježimo i razdrmamo svoj um pomoću zagonetki i pitalica. Zato smo za vas pripremili tri mozgalice koje nećete tako jednostavno riješiti. 

Možete li da ih riješite?

1. Četiri zatvorenika

Četiri čovjeka stoje u koloni, jedan iza drugog, gledajući u istom pravcu.

Svaki od njih stoji na posebnoj setepenici, s tim što je čovjek broj četiri izdvojen od grupe zidom. Iz tog razloga zatvorenik broj jedan vidi zatvorenike broj dva i tri, a zatvorenik dva samo zatvorenika tri. Zatvorenici tri i četiri ne vide nikog ispred sebe. 

Svaki od njih ima šešir, ali ne zna koje je boje. Znaju jedino da imaju ili crni ili bijeli (2 crna i 2 bijela). Kada saznaju koje je boje njihov šešir, treba da izgovore naglas. Međutim, ne smiju se osvrtati, govoriti ili skidati šešir. Koji od njih će prvi otkriti koje je boje njegovo šešir i izgovoriti to naglas?

Rješenje

Zatvorenik broj dva će prvi izgovoriti koje je boje njegov šešir.

Zašto? Zatvorenici 3 i 4 ne vide nikog. Kako zatvorenik broj jedan vidi dvije osobe ispred sebe, i crni i bijeli šešir, zna da je njegov šešir ili crn ili bijel.

Zatvorenik broj dva vidi crni šešir, ali zna da i on ima crni šešir, zatvorenik broj jedan bi shvatio da je njegov šešir bijel. Kako on to nije izgovorio, zatvorenik broj dva je zaključio da on nosi bijeli šešir.

Automobilska nesreća

Jedne noći automobil je udario pješaka i pobjegao. Policajac je vidio auto i tvrdio da je prekoračio dozvoljenu brzinu. Šest ljudi je vidjelo nesreću, ali su dali kontradiktorne izjave.

Prvi svjedok tvrdio je da je automobil bio plav i da je vozio muškarac. Drugi svjedok rekao je da je vozio brzo bez upaljenih farova. Treći svjedok je rekao da vozač nije vozio brzo i da je vidio tablice. 

Četvrti svjedok rekao je da je čovjek vozio Tojotu i da svjetla nisu bila upaljena. Peti svjedk tvrdio je da je auto vozila žena i da nije imao tablice. Šesti svjedok kaže da je auto bio siv i da je bio Ford u pitanju.

Policija je našla i auto i vozača, ali je samo jedan svjedok tačno svjedočio. Svi drugi su bili u pravu za jednu tvrnju, a za drugu nisu. 

Odgovorite na sljedeća pitanja: 

Koje marke je bio automobil? 

Da li je imao tablice? 

Da li su farovi bili uključeni ili ne? 

Da li je vozio brzo ili polako? 

Da li ga je vozila žena ili muškarac?

Rješenje

U pitanju je Ford koji je vozila žena. Vozila je prebrzo i farovi su bili isključeni. Kako?

Jedan od svjedoka tvrdio je da je vozio prebrzo, a to je svjedočio i policajac. Također je i rekao da su farovi bili isključeni, a policajac je i to potvrdio. Izjave svjedoka o brzini i farovima bile su tačne, ali nisu bile tačne one o marki automobila. Samo je potrebno eliminirati one koje su bile netačne.

Princ na bijelom konju

Princ je očajnički tragao za ljubavlju svog života. Na kraju ljeta nišao je na vještičju kolibu. Kako je bio iscrpljen, zamolio je vješticu da ga pusti da prenoći unutra. 

Dozvolila mu je i dala mu hrane i pića. Kada je sljedećeg dana krenuo dalje, vještica mu je dala poklon i rekla: "Jednoga dana divlja rijeka preprečit će ti put i na njoj neće biti mosta. Jedino što ćeš moći da uradiš jeste da je preplivaš. Na svu sreću, ova magična tunika će te zaštiti". 

Princ se zahvalio vještici i nastavio dalje. Nakon 100 dana i naći naišao je na rijeku iz vješticine priče. Nasuprot onome što je rekla, uspio je da je pređe bez pomoći magične tunike.  

Kako?

Rješenje

Princ je vješticu sreo u septembru. Na rijeku je naišao 100 dana nakon tog susreta. Tada je bila zima i rijeka je bila zaleđena. Zbog toga je lako mogao da je prepješači i stigne na drugu stranu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.