NAUKA

Gaming industrija se oprostila od Georgea Romera, čovjeka koji je izmislio moderne zombije

A.Z.

18.7.2017

Filmski redatelj George Romero preminuo je u 77. godini od raka pluća. Legendarni ljubitelj horora iza sebe je ostavio značajan doprinos modernoj kulturi time što je šezdesetih godina redefinirao pojam reanimiranog mrtvaca – zombija. 

Svojim filmom “Night of the Living Dead” Romero je zombijima dao karakteristike koje su se zadržale sve do danas, kada su zombiji na vrhuncu popularnosti.

George Romero nikada nije napravio vlastitu videoigru, ali je bio usko vezan uz svijet interaktivne zabave. Nije tajna da je njegov rad inspirirao ekipu iz Capcoma koja nam je prema njegovoj definiciji zombija dostavila Resident Evil serijal.

 Romero je imao prste u tom serijalu – režirao je TV reklamu za kultni Resident Evil 2, a 1998. radio je i na scenariju za filmsku adaptaciju Resident Evila.

Nažalost, Capcomu se njegov scenarij nije svidio jer se previše razlikovao od igre pa su ga odbacili. Scenarij je kasnije procurio na internet i istina nije mogla biti dalja od Capcomovih tvrdnji, pogotovo nakon činjenice da smo na kraju dobili Resident Evil film koji nije imao gotovo nikakve veze sa samim igrama – izuzev zombija i likova koji su se zvali kao i oni iz videoigre.

Unatoč neuspjehu u suradnji s Capcomom, Romero se ipak pojavio u virtualnom svijetu videoigara. Bilo je to 2011. godine u Call of Duty: Black Opsu, odnosno zombie kampanji zvanoj Call of the Dead gdje je glumio igrivog lika.

S obzirom na to da je svojim radom ostavio golem značaj na industriju zabave, Romeru su nakon smrti zahvalila brojna imena gaming industrije, uključujući Hidea Kojimu, Neila Druckmanna i druge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.