NAUKA

Korisnici bijesni: Tastature telefona prikazuju reklame

A.Z.

19.7.2017

Izgleda da će Android tastature (a što ne i iOS), poput TouchPal tastature, u liniji iznad slova i brojeva prikazivati reklame. Prva „žrtva“ navodne greške TouchPal ekipe je HTC kompanija, s kojom tajvanski proizvođač sarađuje na izradi „stock“ tastature za svoje HTC telefone.

Uz Espreso aplikaciju ni jedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!

Šteta je već učinjena i reklame su se prikazuju korisnicima HTC 10 i HTC U serije telefona, iako je HTC rekao da se oštro protivi ovakvoj praksi i da nikako nisu imali u planu ovako nešto za svoje korisnike. 

- Radimo na tome da vrlo brzo riješimo ovaj problem i saznamo šta ga je izazvalo - izjavio je HTC za AndroidCentral IT sajt, koji je prvi i objavio vijest o dolasku reklama na tastature.

Iako se ovdje vjerovatno zaista radi o grešci, koju HTC verovatno nije namjeravao da napravi, daje nam pogled u vrlo izglednu budućnost mobilnih tastatura, koje će prikazivati reklame i što je najzanimljivije od svega - koncept je očigledno odavno razrađen i spreman za objavu.

Očekujemo sličan koncept prikazivanja reklama i u TouchPal i u drugim dodatnim tastaturama vrlo brzo (makar u onim koje imaju „free to use“ verziju“). Takođe, ovo će zaživjeti i na iOS i na Android uređajima, osim ukoliko Google i Apple to ne zabrane (ukoliko uopće mogu tako nešto da učine).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.