NAUKA

Istraživanja pokazala: Rak će se uskoro liječiti komadima zlata

Avaz.ba

8.8.2017

Naučnici vjeruju da će se u budućnosti mini uređaj s katalizatorskim karakteristikama kakve ima zlato moći umetati u tijela te da će se tako moći direktno u tumorima aktivirati hemoterapija.

Maleni komadi zlata mogu se koristiti u borbi protiv raka, pokazala su skorija istraživanja.

Naučnici sa Univerziteta u Edinburghu završili su studiju koja pokazuje da ovaj metal povećava efekt lijekova koji se koriste u borbi protiv kancerogenih stanica.

Metoda još nije testirana na ljudima, no iz naučnog tima se nadaju da će uskoro početi pomagati pacijentima koji prolaze hemoterapije.

Zlato je hemijski element koji ima sposobnost kataliziranja. Naučnici su otkrili da zlato, u ovakvim slučajevima, može biti katalizator bez ikakvih popratnih oštećenja.

- Otkrili smo nove karakteristike zlata koje sugeriraju da se ovaj metal može koristiti kako bi otpuštao lijekove u tumorima poprilično sigurno. Još je puno posla za napraviti prije nego što metodu budemo mogli predstaviti pacijentima, ali je ova studija svejedno veliki korak naprijed. Vjerujemo da će se u budućnosti mini uređaj s istim karakteristikama moći umetati u tijela te da će tako moći direktno u tumorima aktivirati hemoterapiju i omogućiti bolje očuvanje zdravih organa - kazao je dr. Asier Unciti-Broceta sa Univerziteta u Edinburghu.

Metoda je dosad isprobana na zebrastim ribama i pokazala se uspješnom. Sljedeći je korak vidjeti je li metoda sigurna i za ljude te koji su njeni kratkoročni, a koji dugoročni efekti, piše Daily Mail.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.