NAUKA

Naučnici korak bliže presađivanju svinjskih organa ljudima

Avaz.ba

12.8.2017

Stvorivši genetski modificirane svinje čiji su organi pogodni za transplantaciju ljudima međunarodni tim stručnjaka napravio je korak naprijed u presađivanju organa među različitim vrstama, objavljeno je u američkom časopisu „Science“.

Ovaj potez mogao bi da predstavlja revoluciju u presađivanju organa jer bi se genetski modificirani organi svinja, u koje su umetnuti ljudski geni, mogli presađivati ljudima umjesto rijetkih organa ljudskih donora na koje se najčešće vrlo dugo čeka.

Zbog sličnosti i kompatibilnosti svinjskih organa s ljudskim, te životinje se već dugo smatraju pogodnim davaocima za takozvanu ksenotransplantaciju.

Da bi se spriječilo odbacivanje životinjskih organa naučnici su još početkom devedesetih godina prošlog stoljeća došli na zamisao da u svinje ubace ljudske gene.

Do sada su problem u presađivanju svinjskih organa predstavljali virusi koji mogu biti zarazni kada je riječ o transplantaciji na ljudskog pacijenta.

Časopis "Science" piše da je grupa naučnika koju su predvodila dvojica genetičara sa Harvarda, George Larch i Luan Jang, uspješno primijenila metodu kloniranja kako bi otklonili gene odgovorne za postojanje virusa u svinjskom DNK prije nego što su pristupili stvaranju 37 svinjskih embriona. 

Nadaju se da su na taj način prevladali jednu od najvećih prepreka u ovoj vrsti transplantacije.

Privatna kompanija "Genesis“ koju su osnovali Larch i Jang, uspjela je da "stvori 37 prasadi čiji će organi biti potencijalno dobri za ksenotransplantaciju“.

"Science" ističe da je nedostatak ljudskih organa za presađivanje toliki da svakodnevno u Sjedinjenim Američkim Državama u iščekivanju odgovarajućeg ljudskog donora umru 22 pacijenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.