NAUKA

Unutar molekula DNK sakrili maliciozni programski kod

Avaz.ba

15.8.2017

Ovo je jedna od vijesti za koje bismo očekivali da se pojave u nekoj dalekoj budućnosti, ali ipak je riječ o informacijama iz našeg doba. 

Na Univerzitetu Washington naučnici su uspjeli u molekule deoksiribonukleinske kiseline (DNK), koja je jedna od osnova za razvoj staničnih oblika života, ubaciti maliciozni programski kod. Manipuliranjem rasporedom molekula adenina, gvanina, citozina i timina unutar DNK uspjeli su kodirati jednostavan program kojim je moguće hakirati stroj za čitanje sekvenci tih molekula, piše bug.hr.

Osim što su unutar DNK morali ubaciti maliciozni program zapisan u tačno određenom poretku molekula, morali su malo i preraditi mašinu za sekvencioniranje kako bi on pročitao svaku od molekula u binarnom zapisu. Na primjer, molekul adenina mašina je kodirala kao 00, citozina kao 01, i slično. Nakon što su "zaražene" gene dali tako prerađenom mašinu na analizu i dekodiranje, zapis iz molekule je protumačen kao izvršni program te "napadačima" omogućio preuzimanje kontrole nad njime. 

Iako je ovo "hakiranje" ograničenog dosega i za njega je potrebno imati niz uvjeta koji se moraju ispuniti, naučnici su željeli pokazati da nije nemoguće putem hemijskih spojeva napasti računarske sisteme u laboratorijima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.