Senzacionalno otkriće na babilonskom tabletu starom 3700 godina primjer je da nas je antički svijet naučio nečem novom

Avaz.ba
26.08.2017 11:20
A
A
A

Glineni tablet star 3.700 godina pokazao je kako su Babilonci razvili trigonometriju oko 1.500 godina prije Grka, te su koristili sofisticiranu matematičku metodu koja bi čak i danas mogla biti korisna, piše Telegraph.

Glineni tablet, koji se vodi pod imenom Plimpton 332, otkriven je još 1900-ih u južnom Iraku. Pronašao ga je američki arheolog i diplomat Edgar Banks, koji je poslužio kao inspiracija za filmski lik Indiane Jonesa.

No, iako je tablet u rukama naučnika već duže od stoljeća, tek je najnovija analiza uspjela razotkriti njegov sadržaj - radi se o najstarijim trigonometrijskim tablicama u historiji, koje su tadašnji arhitekti vjerovatno koristili kako bi dizajnirali hramove, palače i kanale.

Ono što je sasvim drugačije u babilonskim tablicama je da se njihov brojčani sistem temeljio na broju 60, za razliku od današnjeg dekadskog sistema, temeljenog na broju deset. 

Kako je 60 djeljiv s tri, stručnjaci koji su proučavali tablet otkrili su da su njegovi izračuni znatno precizniji.

- Naše je istraživanje pokazalo da Plimpton 322 opisuje oblike pravokutnih trokuta, pri čemu se koristi dosad nepoznatim oblikom trigonometrije, koji se temelji na omjerima, a ne krugovima i uglovima, rekao je doktor Daniel Mansfield sa Univerziteta u New South Walesu.

Doktor Mansfield, profesor matematike i statistike, tvrdi kako je tablet fascinantan matematički primjerak koji demonstrira neupitnu genijalnost.

- Ne samo da sadrži najstarije trigonometrijske tablice na svijetu; to je također jedina potpuno tačna trigonometrijska tablica, zbog drugačijeg pristupa Babilonaca aritmetici i geometriji. To znači da ima veliku važnost i za naš, moderni svijet. Babilonska matematika možda nije u modi već više od 3000 godina, ali ima moguće praktične primjene u geodeziji, računalnoj grafici i u obrazovanju, tvrdi Mansfield.

- Ovo je rijedak primjer da nas je antički svijet naučio nečemu novom, kazao je.

Vjeruje se kako tablet potječe iz antičkog sumeranskog grada Larse, a izrađen je između 1822. i 1762. godine prije nove ere. Trenutno se nalazi u Knjižnici rijetkih knjiga i rukopisa Univerziteta Columbia u New Yorku.