NAUKA

NASA se sprema za sljedeću misiju, prvu do sada ovakve vrste

Avaz.ba

30.8.2017

NASA-ina sljedeća misija biće istraživanje Crvene planete. 

Pripreme NASA-inog kosmičkog broda za Mars su uveliko u toku. Nedaleko od Denvera izvšeno je sastavljanje i testiranje svemirskog broda. 

- Naš tim je prethodnog mjeseca nastavio integraciju i testiranje na nivou sistema. Svemirski brod je završen, integrirali smo elemente. Sve je spremno da izvršimo finalni test uključujući i akustiku, instrumente i testove temperature - rekao je menadžer programa. 

U pitanju je prva mislija čiji je fokus na ispitivanju unutrašnjosti Marsa i njene dubine. Prikupljene informacije bi trebale doprinijeti razumijevanju sastava stjenovitih planeta, uključujući i Zemlju. 

- Pošto se unutrašnjost Marsa znatno manje formirala od Zemljine unutrašnjosti, Mars je mnogo bolje sačuvao dokaze o nastanku stjenovitih planeta nego što je to slučaj sa našom planetom - rekao je glavni istraživač. 

On vodi međunarodni tim koji je predložio misiju čiji je prijedlog usvojen pored 27 drugih. Istraživanje će podrazumijevati seizmička ispitivanja, geodeziju i prenos toplote. Početak misije planiran je za maj ili juni naredne godine. Naučnici planiraju da uz pomoć seizmografa prate seizmičke talase dođu do informacija o unutrašnjim slojevima planete, a pomoću sonde dizajnirane da se spusti tri metra ispod zemlje ili više, izmjere količinu energije koja dolazi iz unutrašnjosti. 

Treći eksperiment će koristiti radio transmisije između Marsa i Zemlje da prouči promjene u rotaciji Marsa oko svoje ose, kako bi se dobio bolji uvid u stvarnu veličinu Marsovog jezgra. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.