NAUKA

Iz Kine stiže voz koji će razvijati brzinu od 4000 km/h

Avaz.ba

31.8.2017

I dok se Hyperloop Elona Muska čini kao ekstremno brzi prevoz budućnosti, iz Kine bi mu trebala stići još brža konkurencija.

Kako prenosi Quartz, Kina je počela raditi na razvoju 'brzog letećeg voza' koji bi mogao dostizati brzine od 4000 km/h. Taj 'leteći voz' bi trebala biti putnička kapsula koja uz pomoć magnetske levitacije juri kroz vakuumsku cijev, nešto slično kao Hyperloop, ali Muskov projekt cilja na brzine od "samo" 1200 km/h.

Poređenja radi, tih 4000 km/h bilo bi oko četiri puta brže od brzine putničkih aviona ili tri puta brže od brzine zvuka. Prvi korak kineskim naučnicima će biti dostići brzinu od 1000 km/h, a njihova verzija kapsule bi trebala biti prva koja je dizajnirana za nadzvučne brzine i tako preduhitriti Muska. 

Kako bi se izbjegli šokovi za organizam, voz bi trebao biti dizajniran tako da ubrzava sporije od putničkog aviona. U konačnici, Kina planira ovaj voz ponuditi i drugim zemljama.

Kalifornijski Hyperloop One (koji nema veze s Muskom) nedavno je objavio da su u testu ostvarili brzinu od 310 km/h, a njihov rekord je ubrzo srušio njemački tim sa 323 km/h. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.