Misterija u svemiru: Naučnici zbunjeni, ne znaju ko šalje signale udaljene tri milijarde svjetlosnih godina

Avaz.ba
31.08.2017 22:22
A
A
A

Naučnici projekta za traženje inteligentnog života u svemiru "Breakthrough listen" uhvatili su misteriozni radio signal iz patuljaste galaksije udaljene od Zemlje čak tri milijarde svjetlosnih godina.

Još je veća misterija što se signal ponavlja. Prvi put su ga registrovali 2. novembra 2012. Ponovio se 2015., da bi prošle godine naučnici konačno detektirali izvor, galaksiju tako malu da joj masa iznosi samo jedan posto Mliječnog puta.

"Breakthrough listen" koristio je instrumente Grin bank teleskop u Zapadnoj Virdžiniji u nedjelju 27. avgusta kad je odjednom uhvatio 15 signala na frekvencijama između 4 i 8 GHz.

- Vrlo je sumnjivo da se pojedini signali mogu pojaviti bilo gdje u tako širokom rasponu frekvencija, a svaki pojedini pokrio je relativno uzan frekvencijski prostor - kaže Piter Viliams s Harvarda.

- Jedva čekam da čujem ko će za ovo ponuditi neko dobro objašnjenje - rekao je Viliams.

Razlog za ovakvu izjavu stručnjaka su moguća objašnjenja koja se poluslužbeno pojavljuju. Jedno je da je riječ o neutronskoj zvijezdi, izrazito masivnom ostatku umiruće zvijezde koji rotira ekstremno brzo, a koja bi imala ekstremno snažno magnetno polje. 

Problem je, međutim, što se takva neutronska zvijezda ne očekuje u tako minijaturnoj galaksiji, smatra većina naučnika.

Naravno da je jedna od spekulacija da se radi o udarima usmjerene energije neke vanzemaljske civilizacije za pogon svemirske letjelice. 

Riječ je o konceptu svemirske letjelice na jedro, koju pokreće usmjereni visokoenergetski snop svjetla. Međutim od tako "hrabrih" tvrdnji svi se ograđuju.

- Da budemo jasni, mi ne znamo što je uzrok tih brzih radiosignala koje opažamo i ne mislimo da to ima veze sa vanzemaljcima - napisala je naučnica Emili Petrof sa holandskog Instituta za radio astronomiju na Twitteru.

Ovakvi signali mogli bi da budu posljedica neke svemirske prirodne pojave, silovite, poput supernova, eksplodirajuće zvijezde pri kraju svog životnog puta. No, u tom slučaju signal se ne bi ponavljao. Signal je nazvan FRB 121102.