NAUKA

U Njemačkoj proradio najveći laser na svijetu

Avaz.ba

1.9.2017

Najveći rendgenski laser na svijetu svečano je inauguriran u Njemačkoj i omogućit će naučnicima da dublje prodru u tajne materije, da raščlanjuju i proučavaju funkcioniranje atoma, virusa ili hemijskih procesa.

Istraživački centar finansiran iz 11 zemalja s ukupno 1,5 milijardi eura predstavio je svečano laser XFEL u Hamburgu u prisutnosti ministara, među kojima je i Andrej Fursenko, savjetnik za nauku predsjednika Vladimira Putina.

Sudjelovanje ruskih naučnika je važno u vrijeme geopolitičkih napetosti jer je Moskva drugi investitor u tom programu s 27 posto, a prvi je Berlin s 58 posto.

Postrojenje je smješteno u kompleksu od 3,4 kilometara dužine i 38 metara dubine, a karakteristike lasera su impresivne.

- To je najveći i najmoćniji izvor X zraka što ga je čovjek proizveo na svijetu - kaže Olivier Napoly koji je učestvovao u gradnji.

Europski laser slobodnih elektrona i X zraka (X-Ray Free Electron Laser, XFEL) postići će frekvenciju od 27.000 bljeskova u sekundi, što je impresivno u usporedbi sa samo 120 koliki je kapacitet američkog lasera takvog tipa LCLS.

Laser će omogućiti da se vide najsitnije pojedinosti i procesi kakvi još nisu posmatrani u nanosvijetu, kaže Robert Feidenhans, predsjednik upravnog vijeća XFEL-a.  

Primjene će biti brojne, od medicine, preko biologije i hemije do nauke o materijalima i naučnici će se takmičiti da dobiju termin za rad s laserom.

Osim Njemačke i Rusije projekt su finansirale Danska, Francuska, Mađarska, Italija, Poljska, Slovačka, Španija, Švedska i Švicarska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.