Naučnici tvrde: Pitanje je dana kada ćemo na jednoj od ovih planeta naći život

Avaz.ba
02.09.2017 15:34
A
A
A

U sistemu TRAPIST-1 nalazi se sedam planeta, približnih veličina kao Zemlja, a glavno pitanje je da li bi neka od njih mogla da bude nastanjiva.

Nova studija pokazuje da postoji velika mogućnost za tako nešto. Sedam planeta orbitira oko svoje matične zvijezde bliže nego što Merkur kruži oko Sunca. Da, to bi značilo da je život na njima nemoguć, ali zvijezda koja grije ovu sedmorku je znatno zagasitija i hladnija od našeg Sunca, što znači da za život ima nade.

Naime, tri od sedam planeta u sistemu TRAPIST-1 orbitiraju na dovoljnoj udaljenosti od zvijezde, pa je temperatura na njima pogodna za tečnu vodu, što znači i za život.

Naučnici su do ovih podataka došli tako što su proučavali količinu UV zračenja koje stiže sa svake od ovih planeta. Manje UV zračenje na površini planete može „razbiti“ molekule vode u vodonik i kiseonik, a viši nivo zračenja može zagrejati atmosferu i osloboditi radvojene atome vodonika i kiseonika, navodi se u studiji.

Stoga su istraživači izmjerili količinu radijacije ovih planeta koristeći Nasin teleskop Habl spejs, te pomoću dobijenih podataka mogu da procijene koliko je vode svaka od ovih sedam planeta mogla da izgubi u prethodnih osam milijardi godina kada se procjenjuje da je nastao sistem planeta.

Procijenjeno je da je šest planeta identifikovanih slovima b, c, d, e, f i g zbog visokog nivoa UV zračenja moglo da izgubi 20 Zemljinih okeana.

Ako je na planetama bilo barem malo vode, UV zračenje i isušivanje bi svakako dovelo do kraja života na tim planetama. Međutim, prema riječima Mihaela Žilona sa Univerziteta Liege u Belgiji, moguće je da voda na nekima od njih nikada u potpunosti nije presušila.

“Govorimo o desetinama, možda stotinama puta većim okeanima od Zemljinog. To znači da gubitak tih dvadesetak ne bi nešto mnogo značio za život na planetama. Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je vrlo moguće da tamo daleko postoji voda na površini tih planeta“, rekao je.

"Drugim riječima, pitanje je dana kada ćemo naći život na barem jednoj od ovih planeta", dodao je.