NAUKA

Možda to ne pokazuju, ali ribe su kompleksne i imaju karakter

Avaz.ba

25.9.2017

Ribe nam možda izgledaju kao da ih baš ništa ne dira, ali novo istraživanje pokazalo je kako su one pune karaktera te da su prilično kompleksne. Do otkrića su došli proučavanjem malenih trinidadskih gupija i njihovih individualnih karakteristika.

Promatrali su kako ribe reagiraju u različitim situacijama i otkrili kompleksne varijacije, a njihove reakcije nisu mogli jednostavno objasniti kao reakcijom na rizik. Profesor Tom Houslay sa Univerziteta u Cornwallu rekao je kako su gupiji imali različite strategije za stresne situacije kad su ih stavili u nepoznati okoliš.

- Neki su se pokušavali sakriti, drugi su tražili način za pobjeći, dok su neki oprezno istraživali - rekao je Houslay i dodao kako su razlike bile stalne kroz vrijeme i u različitim situacijama. Tako napominje da su sve ribe bile opreznije u stresnim situacijama, ali su razlike među pojedinim ribama uvijek ostale iste. U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici će pokušati otkriti postoji li genetski razlog za te karakterne osobine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.